Франсиско Фильо: SENSHI е страхотна възможност за състезателите и публиката

Франсиско Фильо, бивш световен шампион по карате, "В развитие", 02.12.2022 г.

17:10 | 2 декември 2022
Обновен: 20:20 | 6 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Сериите SENSHI дават уникалната възможност на състезателите да покажат най-доброто от себе си, но и на публиката да почерпи от вдъхновението на бойците. Това каза бившият световен шапион по карате Франсиско Фильо в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е страхотна възможност за всички състезатели, но също и за публиката, защото публиката може да усети енергията на бойците, да бъде съпричастна с тази положителна енергия, която вдъхновява хората. Когато боецът излезе, той иска само да постигне желаното от него, своята цел. Но това желание се предава и на публиката и тя си мисли: Искам същото усещане като това на боеца! Така че, всички могат да спечелят: боецът печели, защото за него това е възможност да го направи, а публиката се вдъхновява от бойците."

Фильо сподели, че е имал множество неуспехи преди да стане световен шампион през 1999 г., но дисциплината на бойните изкуства е помогнал да превъзмогне загубите и предизвикателствата.

"Бях напълно сигурен, че ще стана шампион за 1995 г., обаче загубих, класирах се трети. Това за мен беше краят. Помислих си, че животът е приключил, исках да се откажа от всичко. Но приятелите ми ми помогнаха, моят сенсей, учителите ми ми помогнаха и аз продължих, продължих напред с мисълта, че няма да се откажа, че искам да съм шампион. После, отново за моя изненада, четири години по-късно през 1999 станах световен шампион."

Спортът и карате имат силата да променят живота на хората, убеден е Фильо. "Винаги си мислех, че мога да се справя по-добре, че мога да работя по-добре отколкото в момента, мога да съм по-добър. Тогава, начинът ми на живот се подобри, премина на друго стъпало благодарение на карате."

"Дръж главата си наведена в знак на скромност, но гледай нагоре като амбиция, имай цел! Главата наведена – пристъпваш към правенето на нещо със скромност, но трябва да имаш някаква висока цел и тогава ще успееш", посъветва  Фильо бъдещите състезатели.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.