В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ОПЕК ще предизвика разпродажба, ако съкрати добива с по-малко от 1 млн. барела

Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, „В развитие”, 04.10.2022 г.

15:44 | 4 октомври 2022
Обновен: 17:15 | 4 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Оценките за очакваното намаляване на добива на петрол от ОПЕК+ варират от 500 000 до 1,5 милиона барела на ден. ОПЕК ще се опита да изпрати силен сигнал, че е тук, за да подкрепи пазара. Пазарите ще следят доколко това ще бъде реално свиване на производството, а не само на хартия. Членовете на ОПЕК+ масово не изпълняват квотите си и разликата между целта за производство и действителното производство може да достигне до 3,4 милиона барела на ден. Това коментира Наталия Княжевич, Bloomberg Ню Йорк, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Според ОПЕК за октомври 2022 г., нивото на ограничението на Русия е 11 млн. барета суров петрол на ден. Страната обаче е далеч зад своята квота и в момента произвежда 9,8 млн. барела суров петрол, според данни на МАЕ.

Истинският въпрос е ще се направи ли реално съкращаване или просто ще се преразпределят квотите между изоставащите? Ако алиансът обяви цифра, която не се превръща в реални съкращения, това може да бъде голямо разочарование за пазара.

Ед Морс от Citi каза, че ако ОПЕК съкрати добива с по-малко от 1 милион, това може да предизвика разпродажба.

Голямо намаление би сигнализирало, че ОПЕК очаква много по-слабо търсене въпреки силно затегнатия пазар. Този ход също може да изплаши търговците с къси позиции. Дори движение от 5 долара нагоре ще предизвика масивно покритие на къси позиции.

Търговците са изправени пред дилема - не искате да заемате къса позиция, когато ОПЕК+ намалява производството - а и физическият пазар е много затегнат. В същото време инвеститорите може да не се чувстват комфортно да гледат дългосрочно предвид възможната рецесия.

Ако погледнем общите нетни дълги позиции на управлявани пари в енергетиката, числото е спаднало до нивата от ноември 2020 г., въпреки че цената на суровия петрол Brent се е удвоила оттогава.

Освен това, без значение колко голямо може да бъде следващото намаление, също е важно какво планира да направи ОПЕК+ занапред. Ако направи огромно намаление сега и рецесията е реална, цените могат да продължат да падат.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.