В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Последните три години научиха компаниите да бъдат устойчиви и гъвкави на сътресения

Иво Атанасов и Диляна Хараланова от Endeavor и Борис Павлов, изп. директор на Flat Manager, във "В развитие", 29.09.2022 

16:00 | 29 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Компаниите, участващи в програмите на Endeavor, успяват много бързо да се ориентират в следствие на надвисналите кризи и да преминават много бързо от режим на оцеляване към режим на растеж. Последните три години научиха компаниите да бъдат устойчиви и гъвкави на сътресения. Това каза Иво Атанасов, програмен лидер на Dare to Scale на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Атанасов гостува в студиото, заедно с Диляна Хараланова, маркетинг мениджър на Endeavor и Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на Flat Manager, една от компаниите, участващи в четвъртото поредно годишно издание на програмата Dare to Scale на Endeavor. 

Dare to Scale е четиримечента програма за растеж за предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на развитие и са в началото на по-мащабно разрастване на дейността. В тазгодишната кохорта са селиктирани 20 предприемачи от 11 компании от различни индустрии. Стартът на програмата бе даден в средата на септември със заявката тазгодишното издание да е най-успешното до момента. 

Dare to Scale е една от трите програми, които се организират от Endeavor, като фокусът са стартъпи в напреднал етап на развитие, а целта е да се преодолеят стратегическите предизвикателства чрез ресурсите на организацията, за да доразвият бизнесите си, каза Атанасов. "Новото тази година е, че се обявява едно пилотно партньорство с Европейската банка за развитие и с българския клон на PWC".

"С това партньорство българските стартъпи имат достъп до висшите експерти на PWC, имат право на до 8 менторски сесии с тях, на които да адресират своите стратегически предизвикателства. Програмата дава възможност и за менторски сесии с членовете на Endeavor, които са утвърдени бизнес-лидери. Радваме се да продължим сътрудничеството си и с Пощенска банка, която е институция, традиционно подкрепяща предприемачеството в България, заедно със Software Group и с Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия", каза още Иво Атанасов. 

"Днес предприемачите и компаниите са доста по-зрели, имат по-големи амбиции, стремят се към излизане на външни пазари и същевременно са много по-потопени в предприемаческата екосистема. Подобно на предишни издания, те са от различни индустрии. Една от новостите е, че тази година установихме квота за неправителствени компании, като решихме да поддъраме тази квота. Смятаме, че подобни организации имат подобни предизвикателства, като стартъпи в напреднала фаза и искаме да подпомогнем и тях". 

На предприемачите им предстоят едни много динамични и интересни четири месеца, които включват шест уъркшопа, които са на много добре подбрани теми, които самите предприемачи са посочили като предизвикателство по време на селекционния процес, каза от своя страна Диляна Хараланова. По думите ѝ, освен менторските сесии са предвидеди и други събития, като през декември предстои най-мащабното и най-очакваното събитие от предприемачите - традиционният Demo Day, а междувременно се организират и няколко неформални събития, по време на които участниците да се опознават и да си помагат. 

"От една страна се дава възможност за надграждане на знанията, които предприемачите вече имат и да получат обратна връзка от менторите за предизвикателствата и приоритетите си. От друга страна самата програма отваря много врати, посредством контактите и видимостта, която се дава на компаниите".  

За своята компания, участваща в програмата, Борис Павлов сподели, че се занимава с управление на имоти, които се отдават под наем за период от два дни до няколко години. "Тук говорим предимно за краткосрочни наеми чрез платформи като Airbnb, Booking и др. Работим от 2017 година и в момента управляваме над 375 имота, както в България, така и в Румъния - в Букурещ". 

Dare to Scale е програма за компании, които имат доказан бизнес модел, който работи на дадан пазар, допълни Павлов. "Амбицията ни, както и на останалите компании в програмата, е да разрастнем бизнеса си извън България и да се развием в чужбина".

"Програмата наистина помага. Мога да дам един пример от тази седмица, едва третата седмица на програмата. Чрез Dare to Scale успяме да се свържем с хора, които са развили друг бизнес, но по сходен начин - чрез франчайз в много страни по света. От тях успях да почерпя много знания и сега мога да ги приложа и в развитието на Flat Manager. Това е една от основните причини, задари които кандидатствахме в програмата. Другата помощ е свързана с набирането на капитал, като не очакваме от Dare to Scale да ни намерят инвестиции, а да ни помогнат да изготвим бизнес плат и презентации, да прецизираме финансовите параметри по набиране на капитала".

За трудностите, пред които се изправят компаниите при набирането на капитал в настящата несигурна среда основателят на Flat Manager сподели, че компанията му не ечисто технологична компания и "именно за това" е било трудно да привлича финансиране от фондове, които са фокусирани върху чисто технологични компании. "Сега има една промяна в световен мащаб и все повече инвеститори търсят компании, които са с по-развит бизнес модел, които не са изцяло технологични и не разчитат, че ще растат чрез наливане на капитал. Разчитаме, че се намираме в една по-благоприятна ситуация за набиране на капитал, защото имаме и бизнес, който е извън интернет пространството". 

"Много от фондовете имат капитал, но го пазят за компании, в които вече са инвестирали, ако те изпаднат в затруднение, предвид предстоящата криза, Въпреки това има достатъчно капитал, който не е оползотворен и може да бъде намерен такъв. Компаниите трябва да имат доста сериозен бизнес модел и да не разчитат на подобни суми за растеж". 

Какви компании има в тазгодишния клас и какви тенденции се наблюдават в селектираните фирми сега в сравнение с предходните издания? Какво е в момента състоянието на българската стартъп система? Има ли напредък в нейното развитие и разгръщане и какви са измеренията на тези процеси? Какви са основните предизвикателства, пред които са изправени компаниите, когато искат да навлязат на международни пазари? Какви са плановете за разрастване на Flat Manager извън България с използването на франчайз модел?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.