В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Къмпингите и караваните ще стават все по-популярни за работещите дистанционно

Николай Неков, създател на платформата Karavani.bg и собственик на агенция за маркетингови решения, "В развитие", 25.08.22

15:51 | 25 август 2022
Автор: Таня Жекова

След пандемията броят на професиите, които позволяват дистанционна работа се увеличи значително и хората търсят тези възможности все повече и повече. По наши данни все повече хора избират да комбинират работата с почивката и се насочват към каравани и къмпинги. Това коментира Николай Неков, създател на платформата Karavani.bg и собственик на агенция за маркетингови решения, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Хората осъзнаха, че могат да са продуктивни на много места. Митът, че извън офиса се правим, че работим, се развенча и компаниите създадоха процеси, с които това е лесно и възможно, като много от тях активно окуражават работещите да изберат този начин на работа. Нашето впечатление е, че около 25% от хората, които резервират каравани, съчетават почивката с работата“, казва той.

По негови думи още миналата година се забелязва тенденция за увеличаване на броя на работещите в къмпингите и караваните, като много от тези клиенти предпочитат по-дългосрочен престой. „Над 65% от хората искат да останат поне един месец на такова място“.

Според него къмпингите вече не са само нискобюджетна опция с базови условия, а предлагат пълен комфорт и удобства. Увеличават се среднобюджетните и високобюджетните опции, като високобюджетните са най-търсени и към момента почти изцяло са пълни до края на септември. „В миналото почивката на каравана е била нисък ценови гемент, сега повечето са в среден и висок ценови сегент, като високият сегмент е напълно резервиран“, казва той.

Неков посочва, че наличието на условия като санитарен възел, кухня и високоскоростен интернет, са много по-важни фактори при избора на клиентите, отколкото самото местоположение на къмпинга. „Важно е колко е удобно самото място, а не локацията му. Къмпингите, които са инвестирали повече успяват да привлекат повече клиенти“, категоричен е той. „Има места, които са по-близо до разбирането за вила отколкото за каравана. Все още няма места със собствен басейн, но къмпингите са отворени за такъв тип партньорства и със сигурност се наблюдават места с доста удобства, свобода, близост до морето“.

Според него условията у нас са достатъчно добри, за да привлекат и много чужденци от Западна Европа, където пътуванията с каравани и кемпери са много по-развити и разпространени. За съжаление обаче наличните места не са много.

„Смея да твърдя, че ако успеят да си намерят място, условията са добри, но голяма част от къмпингите са заети от каравани, които са там дългосрочно и трудно се местят, така че няма много места за кемпери. Има какво да се желае, за да може да има повече разнообразие за такива гости със собствени каравани и кемпери. В повечето къмпинги на морето няма много места, но тези, които са останали свободни, са доста добри. В планините също има места, добри условия и възможности“, казва той.

В допълнение Неков посочва, че законодателните ограничения по отношение на къмпингуването пречат на по-нататъшното развитие на бизнес, както и на общините.

„Със сигурност регулациите към днешна дата са много ограничаващи, тъй като осигуряването на къмпинг не е лесно законодателно. На много места по Черноморието търсенето го има и хората къмпингуват, дори когато е забранено, а общините нямат правно основание да събират смет и да поставят охрана. Промяната в законодателството би помогнала на много общини и райони в страната да приемат повече гости“, категоричен е той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” може да гледате тук.