В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ралито на Уолстрийт е нелогично, скоро ще има ръст на фалитите в Америка

Красимир Атанасов, финансов анализатор, "В развитие", 17.08.22

15:20 | 17 август 2022
Автор: Таня Жекова

Ралито на Уолстрийт след големите разпродажби през първата половина на годината се дължи до голяма степен на движена от алгоритмите търговия. Те отчитат успокояването на волатилността и купуват. Това няма да се задържи дълго и в комбинация със затягането на политиката на Федералния резерв много компании може и да не оцелеят. Това коментира финансовият анализатор Красимир Атанасов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„След едно много голямо разпродаване на пазара имаше едно рали за успокоение и голяма част от инвеститорите се подлъгват. Върнаха се и меме акциите, които растат със 100%, което няма нищо общо с логиката. В момента фундаментално нещата не изглеждат добре с икономиката“, смята той.

По негови думи алгоритмените системи купуват без фундамент, когато липсва волатилност, и вкарват много пари на пазара, което привлича и други инвеститори. В момента е много популярно инвестирането в индекси като ETF, но според Атанасов това е лоша стратегия при такъв волатилен пазар.

„Тази година беше много волатилна и това ще продължи и през следващата 2023 г. Имаме деглобализация, която ще оскъпи всичко. Нужни са 6 месеца да се види ефектът от вдигането на лихвите от страна на Фед и количественото затягане допълнително ще натежи на пазара“, отбелязва той.

Според него пикът на инфлацията вече е достигнат, като суровините се коригираха с 30% и това определено се отразява. Други фактори обаче ще я държат по-висока, като например цените на наемите, които са голям дял от индекса на потребителските цени и едва догодина ще бъдат напълно оценени. Целта от 2% инфлация трудно ще се постигне, като Фед може да се съгласи и на 3%, за да ограничи щетите върху икономиката.

„Приземяване ще има, но няма да е леко. Не мисля, че ще има голямо подобрение през следващите тримесечия. Ще има някакво пропукване в системата, което не изглежда добре за рисковите активи. Страшно много компании влязоха в борсата, има и зомби компании, които не биха оцелели при високи лихвени проценти, така че очаквам ръст на фалитите в Америка“.

В Европа ситуацията също е мрачнa и според Атанасов във всички случаи европейските акции ще претърпят корекция. „В момента ситуацията изобщо не е добра, тези призиви за намаляване на потреблението са ясен знак какво предстои, чака ни тежка зима“, казва той. За някои суровини като храните нещата също не изглеждат толкова оптимистично заради високите цени на торовете и неблагоприятното време, което може сериозно да засегне реколтите.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.