В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

НЕК: Няма опасност от недостиг на ток през зимата

Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК, "В развитие", 04.08.22

14:37 | 4 август 2022
Обновен: 15:06 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова

В сектор електроенергетика и електропроизводство не се очакват затруднения тази зима, тъй като енергийните потребности на България се покриват напълно от местното производство, а страната ни е нетен износител на електроенергия. Това коментира Мартин Георгиев, изпълнителен директор на НЕК, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Петко Трухчев.

„България е нетен износител на електроенергия и произвежда 20% повече отколкото консумира. Ние сме щастливци, защото сме от малкото държави в региона, които имат увереност, че могат да задоволят нуждите си с местни източници, а газът е много малък дял от електропроизводството. НЕК подготвя всички производствени съоръжения за зимата, запасяваме се с водни ресурси, за да имаме повече вода в язовирите, които оперираме и по-голямо производство за зимата“, отбелязва той.

По отношение на либерализацията на пазара на електроенергия, гостът смята че тя може да се случи едва когато имаме работещ парламент, който да приеме промените. 

„Ангажиментът в Плана за възстановяване е България напълно да либерализира пазара на електроенергия до края на 2022 г. От 2 месеца се работи активно за законови промени, но те не са финализирани. Необходим е политически консенсус и работещ парламент, който да приеме промените“, казва той.

Гостът припомня, че досега България е получавала няколко отсрочки, но не е ясно дали ще може да получа такава и сега. По тези причини либерализацията на пазара на едро се отлага до края на годината и ако няма работещ парламент НЕК може да остане обществен доставчик. Той прибавя, че при сегашната ситуация премахването на регулирания пазар може да доведе до шок за потребителите. „Ясно е, че тя при сегашната ситуация гражданите трудно ще си позволят високите цени за енергия, така че трябва да се помисли за форма на подпомагане на потребителите ако не е възможно да има още една отсрочка“, смята той.

Въпреки високите цени на пазара и силния износ от страна на България, баланса на НЕК е отрицателен заради тарифните дефицити и инвестициите в АЕЦ Белене, които все още се изплащат.

„За съжаление има две основни причини за ликвидния риск – инвестициите за проекта АЕЦ Белене и тарифния дефицит, като в миналото е имало стотици милиони, които са се натрупали. Ние сме част от стабилен холдинг и участието ни на енергийните пазари е печелившо. Миналата година реализирахме печалби от 700 млн. лева, с които беше изплатен дълг към Министерството на енергетиката за инвестициите в белене. Сега във второто полугодие ще имаме позитивни финансови резултати всеки месец“, убеден е той.

Според него голям проблем са и неточните прогнози за енергийните нужди на страната.

„По дефиниция ролята на обществен доставчик е много отговорна и социална, защото той балансира нуждите на регулирания пазар. Ако регулациите са добре настроени и прогнозите са добре направени обществените доставчици имат минимални ползи от тази роля. В последните няколко години обаче прогнозите не са точни, регулираният пазар имаше нужда от много повече енергия отколкото е бюджетирано. НЕК купува електричество по цени на дългосрочни договори за 300лв/ MWh и продава на крайните потребители за 108лв. Тази разлика трябва да компенсирана, тъй като потребителите консумираха повече от очакваното, но това не се случи и НЕК не беше компенсирана с над 200 млн. лв.“

Въпреки трудностите НЕК са много активни в търговията и по думите на Георгиев „в последните месеци въведохме най-добрите в Европа търговски практики. Имаме балансирана продажби, като една част се продава за година напред, друга част се продава за ден напред, и излишъците се продават на балансиращ пазар в рамките на деня. Минимизираме риска от цената на въглеродните емисии - през годините това е съществен проблем в управлението на разходи, емисиите се вдигнаха от 50 до 90 евро. При продажби винаги хеджираме и цените от емисиите, всякакви резерви които имаме освен водните, се опитваме да я произведем, да пуснем на пазара и да намалим натиска върху цените“.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.