В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Цените по бензиностанциите отговарят на $150 за барел, но и това не унищожава търсенето

Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, "В развитие", 23.06.2022 г.

15:20 | 23 юни 2022
Обновен: 14:36 | 27 юни 2022
Автор: Даниел Николов

Опасенията от рецесия най-накрая достигнаха и физическите суровини и петрола, който може да достигне още по-ниски нива, ако не бъдат преустановени спадовете на акциите. Възможен е пробив под 100 долара за барел, но фундаменталната ситуация не подкрепя дълго и значимо задържане на такива нива. Възможно е да се получи желаният спад в търсенето, въпреки че и по-високите цени на горивата заради ограничения капацитет на рафиниране не са довели до такава ситуация тази година. Това коментира Георги Райков, старши анализатор в Karoll Capital Management, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Мощностите за допълнително производство са ограничени, удряме се и в стена от западни санкции върху един от основните износители на петрол - Русия - единственото решение на този етап остава или допълнително производство от САЩ, което засега не виждаме, или унищожаване на търсенето. За да бъде достигнато, трябва да се отчете каква е еластичността на търсенето спрямо цените - моделите сочат, че около 1 млн. барела търсене могат да бъдат унищожени при всеки 30 долара движение на цената. Това все още не се наблюдава тази година. За потребителите по бензиностанциите извън САЩ цените са поскъпнали дори повече, отколкото в САЩ. Въпреки това заради силното натрупано потребление след две години на пандемия все още виждаме повишаващо се, а не забавящо се търсене. Реално цените, които и българските потребители плащат по бензиностанциите, отговарят на цени на суров петрол, които са по-близо до нива около 150 долара за Brent, въпреки че в пиковите моменти през март той едва надскочи 130 долара."

Пазарът може да се затегне допълнително с отварянето на Китай, каза Райков. Русия успя да избегне силно свиване на износа си като пренасочи доставки към Азия, което съвпадна с изпускане на големи количества от стратегическите запаси на САЩ и други. Възможността на Русия да насочва количества към Китай и Индия започва да достига ограничителни пикови стойности поради естеството на договорите в Азия, които са обикновено дългосрочни, каза Райков.

"Това което руските производители са завзели като дял, трудно може да се увеличи допълнително с оглед на договорите с други производители от Персийския залив. Отчитайки евентуално забавяне в търсенето, трудно ще има повече апетит за руски петрол дори и при голяма отстъпка."

Насочването на повече количества руска продукция към Африка и Близкия Изток няма да има ефект върху цените от САЩ и Саудистка Арабия, смята Райков.

В коментар за следващото заседание на ОПЕК+, на което трябва да се вземе решение за поредното и може би последно за момента увеличение на добивите, което ще ги доведе близко до предпандемичните нива, Райков заяви, че има притеснения, че всякакви последващи увеличения ще бъдат за сметка на "студения резерв" от мощности на картела. Подобно развитие, за което може би ще настоява и президентът Байдън на посещението си в Саудитска Арабия "ще изисква допълнителна премия на пазара. Отпадне ли тази гаранция в случай на force majeure, пазарът трябва да гледа към допълнителни запаси от петрол или рафинирани продукти, които също са под петгодишните средни. Откъдето и да погледнем, говорим за дефицит."

ОПЕК+ едва ли ще обяви по-решителни мерки или сериозни инвестиции на заседанията си през юли и август, смята Райков и добави, че в глобален план може да се намесят само шистовите производители в САЩ, тъй като Либия, Венецуела и Ирак имат сериозни политически проблеми, а възобновяване на доставките от Иран вече не е на дневен ред. 

"Основният задържащ фактор за производителите от САЩ е, че с годините - било по линия на ESG регулации или дисциплината, която се налагаше от инвеститорите - те не бяха стимулирани да инвестират в нови мощности... След първото тримесечие компаниите, които отчетоха по-големи капиталови разходи от очакванията, бяха наказани от инвеститорите... Не на последно място Белият дом също редовно е в пререкания със сектора и се опитва да го сочи с пръст като основен виновник за високите цени, въпреки че единственият начин напред е да се намери някакво консенсусно решение, да се стимулират инвестициите и да се създаде по-добра рамка за дългосрочна възвращаемост на сектора."

Как се отразява повишаването на лихвите на петрола и защо Русия поглежда към Африка за своя петрол може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.