В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Застрахователният пазар все още бележи ръст въпреки пандемията и войната

Константин Велев, председател на АБЗ и изпълнителен директор на ЗАД “Армеец”, във "В развитие", 17.05.2022

15:30 | 17 май 2022
Обновен: 18:18 | 17 май 2022
Автор: Таня Жекова

Застрахователния сектор не беше толкова засегнат като други сектори на икономиката по време на пандемията, а някои финансови инструменти като инвестиционните животозастраховки отбелязаха забележителен ръст през 2021 година. Въпреки това икономическата несигурност и намалената покупателна способност могат да му се отразят в края на 2022. Това коментира Константин Велев, председател на АБЗ и изпълнителен директор на ЗАД “Армеец”, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„През 2021 година застраховките живот, свързани с инвестиционен фонд, отбелязаха ръст от над 200%. Ние смятаме, че те се превърнаха в изключително атрактивна алтернатива за инвестиции предвид ограниченията, които настъпиха в други видове инвестиционни инструменти. Виждаме, че депозитите в банките имат лихва от 0% или близка до нула, а някои от тях налагат такси с ефект на отрицателна лихва. Съответно инвестиционният интерес към тях намалява, а хората се пренасочиха към инвестиционните животозастраховки като инструмент за инвестиции“, казва той.

Гостът обаче подчертава, че за да се правят такива застраховки хората трябва да имат спестявания и съответно доходи, които да им позволяват да покрият разходите си и да им останат средства за какъвто и да е тип спестяване. Той се надява, че въпреки тревожната икономическа ситуация в момента, постепенно нещата да вървят към някакво стабилизиране.

Въпреки това обаче Велев отбелязва, че „в момента предвидимостта на хората за тяхното бъдеще е малка. Особено когато говорим за малък и среден бизнес и всички заети в този бизнес".

"Когато не можеш да планираш бъдещето си дори няколко месеца напред това няма как да не се отрази на застрахователния бизнес“.

По негови думи за момента застрахователният бранш не е засегнат от войната в Украйна, но данните за първото тримесечие на 2022 тепърва ще се публикуват. Велев предупеждава, че растящата инфлация и високите цени на горивата и енергоизточниците се отразяват на покупателната способност на хората и „няма как ценовият шок да не се отрази върху възможностите на домакинствата да потребяват финансови услуги“. Според него втората половина на 2022 може да се окаже тежка за икономиката като цяло и да се отрази на финансовите услуги.

По отношение на тежката ситуация на европейските и американски борси в последните седмици, гостът уверява че инвестициите в живозастрахотелни инструменти са предпазени.

„Ние се стремим към диверсификация на инвестиционните инструменти, която да носи прилична доходност, защото в периоди като сегашния е трудно да се говори за висока доходност, но и от друга страна тези инвестиции са защитени. По отношение на инвестиционните застраховки колегите, които работят с такъв тип продукти, в максимална степен ги управляват по начин по който да опазят парите на хората, защото това е и въпрос на репутация“, заявява той.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.