В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

По-слаб ръст и опасения около Турция и Русия се очакват на пазарите през 2022 г.

Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, "В развитие", 03.01.2022 г.

15:21 | 3 януари 2022
Обновен: 15:52 | 3 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Има фундамент за положително развитие на капиталовите пазари през 2022 г., високи очаквания за дивиденти от повечето големи компании и добри корпоративни маржове. Пазарните участници ще искат да избегнат въздействието на инфлацията, което ще доведе до по-агресивно търсене на активи и съпътстваща волатилност. Ще има положителни резултати към края на 2022 г. с леки колебания, които ще бъдат превъзмогнати, но няма да има чак такъв ръст като през 2021 г. Това коментира Красимира Паунина, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Като темпове и ръстове не очаквам двуцифрени резултати - максимално около 10% за DAX и 6% - 7% ръст на S&P500... Икономиката все още е в състояние на пандемия и има доста динамични вземания на решения от страна на правителствата. Вариантът Омикрон за момента не предопределя големи локални затваряния и спирания на икономиката." 

Няма много положителни очаквания за турската лира за следващата половин година. Инвеститорите показват, че некоординираните решения на президента Реджеп Тайип Ердоган и честите смени в ръководството на централната банка "не действат успокояващо" за дългосрочните инвестиции и те избягват пазара. "Има позитивни очаквания за БВП на страната - около 4.5% - 5% ръст - но и инфлацията ще бъде двуцифрена, около 30%. Може да наблюдаваме по-добро икономическо развитие едва в началото на 2023 г."

В страната предстоят избори, напомни Паунина, но според нея "няма как Ердоган да се бори срещу всички пазарни участници", които постепенно ще увеличават нетърпимостта си към местните активи. 

В коментар за опасностите пред Русия от европейски и американски санкции при евентуално нахлуване в Украйна, Паунина заяви, че страната вече има опит с подобни мерки след анексирането на Крим през 2014 г. "В такива времена няма добро представяне на руските активи... Следва да се оцени желанието на местната власт да има мирни отношения с останалата част от света. Не очаквам да наблюдаваме много силни резки движения, защото това ще е пагубно от икономическата гледна точка на Русия... Това алармира инвеститорите и те ще са по-предпазливи със своите експозиции и ще търсят компании, срещу които няма санкции."

Експанзивната парична политика на централните банки, възбудата от нарастващата инфлация и възстановяването на икономиките след локдауните бяха основните фактори зад рекордните ръстове на капиталовите пазари през 2021 г. Водещи бяха компаниите от енергийния сектор със среден глобален ръст от над 50%, имотните компании с ръст от около 40%, и традиционно технологичния сектор. 

Пазарите в Централна и Източна Европа имаха добри положителни резултати, като българският SOFIX бе на втора позиция в региона през 2021 г. с ръст от близо 42%. С най-ниски резултатите е била Гърция, която все пак е отбелязала двуцифрен ръст от 10%, каза Паунина.

MSCI Emerging Markets отбеляза спад от около 5% заради обвързването с представянето на азиатските пазари и проблемите на някои китайски компании.

В Китай имаше трудности и пазарите не се възстановяваха с обичайните бързи темпове, което се отразява негативно и на прогнозите за 2022 г., коментира Паунина. Кризата с корпоративния дълг в страната не успя да се разлее върху по-широкия азиатски пазар заради възможността за фискална подкрепа от правителството и централната банка.

Какво още се случи на beam пазара в България, прогнозите за британските пазари след една година извън ЕС, въздействието на имотната криза в Китай може да гледате във видеото.

*Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.