В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Туристическият бранш в България посреща 2022 с оптимизъм и надежда

Даниела Стоева, основател и управител на "Тандем Травъл", във "В развитие", 28.12.2021

14:00 | 28 декември 2021
Обновен: 14:00 | 28 декември 2021
Автор: Галина Маринова

Изминалият летен сезон мога да определя като успешен, но под условие, защото е успешен само в рамките на ограниченията, която бяха поставени и при условията, при които можеше да работи. Но ако гледаме голямата картина и данните, ние сме достигнали 70% от нивата от 2019 година. При условията, при които работихме това може да се нарече успешен сезон. Това каза Даниела Стоева, основател и управител на "Тандем Травъл", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Тези постижения, обаче не са равномерно разпределени между различните бизнеси, предупреди Стоева. "Една част от туристическия сектор може да се похвали дори с постижения по-високи от преди пандемята. Друга част от туристическия бизнес, за съжаление, все още не може да се отблъсне от дъното, на което стъпихме миналата година. Това не зависи от качеството на услугата, а от вид дейност и пазарна ориентация. Бизнесите, опериращи на територията на международния и на масовия туризъм, все още трудно стигат до задоволителни резултати".

"Културният туризъм пък е този, който най-много пострада и най-трудно започва да се възстановява и с най-бавни темпове. Тук роля играе специфичната сезонност, която винаги попада в периодите на по-силни и строги ограничения за пътуване".

Единственото положително на тази криза бе, че българският потребител преоткри, а за някои просто откри България като дестинация, каза гостенката. "Сигурна съм, че има много критики към продуктите. Критики има навсякъде по света, но България има много добър туристически продукт. Потребителят е този, който определя пазара. Пазарът ще изхвърли некачествения, нелоялния търговец и именно този тип кризи може би ще прочистят донякъде пазара или ще накарат бизнесът и търговците да преосмислят своите политики на обслужване, въпреки че в момента това е особено трудно, предвид основния проблем с липсата на кадри".

"Зимният сезон започва оптимистично. Имаме перфектни условия за ски. Метеорологичните условия са добри. Не си спомням от предишните години толкова рано да е започвал реалният ски сезон. От друга страна България е със сравнително либерален режим на приемане на пътуващи от другите страни. Тези два фактора обуславят един оптимизъм".

Гостенката допълни, че за това говорят и туристическите данни за коледно-новогодишните празници, които показват двоен ръст на потреблението на туристически услуги в България. Според събеседничката резервациите и за след този период са оптимистични, но какво ще се случи не е ясно, защото с навлизането на новия вариант Омикрон не се знае какви ще са ограниченията. 

"Туризмът стана изцяло функция на епидемичната обстановка и на условията, при които се пътува, а през последната половин година и на ваксинационния процес във всяка една страна. За мен има два основни фактора, които ще обуславят следващия сезон и те са оптимистични. Първият е, че ние вече се научихме да живеем с този вирус. От една страна бизнесът вече се е пренастроил, станал е по-гъвкав, знае как да реагира и как да предлага при тези условия. От друга страна потребителят също се е настроил по отношение на планирането, на търсенето в тези условия, какво може да очаква и какви са рисковете. Той знае какво да очаква и това го прави по-смел да прави резервации".

Другият фактор, който също е неоспорим, е потребителското поведение. Хората имат непреодолимо желание да пътуват. Пътуването стана неразделна част от нашия живот и освен това има и много спестени пари от пътуване през последните години и това не трябва да се пренебрегва, каза още Даниела Стоева. Това са фактори, които ще допринесат хората да пътуват. 

Стоева цитира проучване на нагласите на британските потребители и туристически оператори, което може да се отнесе и до нагласите на западноевропейците като цяло. Според него 26% от анкетираните мениджъри на туристически компании смятат, че през 2022 година ще се достигнат нивата от 2019 година. 14% даже са по-оптимистични и смятат, че тези нива ще бъдат надхвърлени, но основният дял от 42% смятат, че нивата от 2019 няма да бъдат достигнати. По-важното обаче е са настроенията на потребителите - всеки втори британец възнамерява да пътува поне два пъти през следващата година с цел туризъм. 70% ще осъществят поне едно пътуване. Почти половината възнамеряват да похарчат повече пари в сравнение с 2021 година. Това е резултат именно от наличието на спестени пари и нуждата да се пътува. 

Всичко ще поскъпне, и самолетните билети, и цената на туристическите услуги, категоричен е експертът. Не само увеличаването на цената на енергоносителите, което е факт в цяла Европа, но и очакваната инфлация ще оказват този ефект. През целия този дълъг период туристическата индустрия е поддържана "на командно дишане". Всичко това ще има своите последствия. 

Можем ли да говорим за удължен летния сезон през отминалата година, след като започна по-късно и вариантът Делта на коронавирус застъпи неговия край? На какви туристи разчиташе българския летен туристически сезон 2021? Може ли ръстът на вътрешния пазар да компенсира загубите от чуждестранни туристи? Оптимистични ли са очакванията за зимния сезон? Ще се възродят ли бизнес пътуванията?

Вижте целия коментар във видеото.