В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Студен душ за предпазливия оптимизъм на инвеститорите в Европа

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg London, "В развитие", 08.12.2021

15:25 | 8 декември 2021
Обновен: 17:15 | 8 декември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Предпазливият оптимизъм на инвеститорите, след като първите изследвания показаха, че ваксините частично пазят от новия вариант на Covid, бе охладен. Това каза Юън Потс, Bloomberg London, в своя пазарен коментар за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. По думите на анализаторът студеният душ дойде от съобщения, че Великобритания се кани да обяви нови ограничения, а ЕЦБ може би ще се нуждае от време да изясни следващите си стъпки.

"В Европа акциите се колебаят в сряда, а инвеститорите оценяват тревогата за варианта Омикрон, докато политиките в Китай помогнаха за буфер срещу спада, заради дълговите проблеми на имотния пазар".

3,5 часа от началото на търговията банки, туристически и развлекателни акции се разпродават най-силно, каза още Потс. "IBEX и FTSE MIB спадат с 0,9% - това са два от най-зле представящите се индекси днес".

"Действията на китайските власти да ограничат спада от проблемите на имотния пазар повишиха някои рискови активи в Азия. При отделните акции Nestle и L'Oreal поскъпнаха, след като швейцарският гигант в храните обяви, че ще продаде част от дела си във френската козметична компания. Европейският туристически гигант TUI и производителят на храни HelloFresh поевтиняха, след като обявиха резултатите си".

Петролът се стабилизира след двудневното рали на фона на признаци за натрупване на запаси в САЩ, каза още Потс. "Това охлади позитивното настроение след намаляването на тревогите около новия вариант на вируса. Брент се търгува под 75 долара за барел".

Вижте видеото.