В украинската криза Беларус взе страната на Русия

Калин Димитров, експерт в областта на въоръжението, "В развитие", 02.12.2021

17:00 | 2 декември 2021
Обновен: 11:22 | 9 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Случващото се между границите на Украйна, Беларус и Русия не е изненадващо, то се случва всяка година. Разликата сега е само в ролята на Беларус. Ако преди Минск имаше неутрална позиция, не беше признал анексията на Крим и имаше съвместни проекти в областта на отбраната с Украйна, то сега такива проекти няма, а Беларус вече призна анексирането на Кримския полуостров. Това заяви Калин Димитров, експерт в областта на въоръжението и отбраната, в ефира на предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

“Лукашенко в момента работи за по-пълна интеграция на Беларус в Руската федерация - един парламент и съвместни въоръжени сили. Вече има две опасни направления - на север и на изток.” 

Калин Димитров посочи, че нещата са сериозни, въпреки регулярността на събитията. Към момента това е най-мащабната военна сила, която е струпвана на границата с Украйна от началото на конфликта през 2014 г. Димитров посочи, че в България често се забравя, че този конфликт тече вече седма година. Експертът посочи, че почти всяка година това противоречие има “пролетно обостряние”. "Интересното е, че този път то се случва през зимния период". 

“За момента това са най-сериозните индикации за потенциална агресия от страна на Русия в някои области на Украйна. Идва и въпросът за преврата в Киев. Това е вътрешнополитическа украинска дъвка. Рейтинга на Зеленски се срина - от 75% той падна на под 20%. От друга страна политическите предпочитания в Украйна се размиха и мнозинството вероятно ще се разпадне”.

Калин Димитров поясни, че би било неразумно да се опитваме да търсим някакви логични за съвременните международни отношения причини за действията на Русия. Той посочи, че те рядко са реципрочни на реалната западна провокация, ако има такава, а понякога могат да бъдат породени и от вътрешнополитически подбуди. 

“В Русия има практика да се заметат вътрешнополитическите проблеми с една външнополитическа агресия.”

Гостът не очаква НАТО като алианс да действа, а по-скоро да отправя предупреждения, които са фиктивни. От друга страна, отделни членове на НАТО, както и техните съюзници, могат да имат много по-остра реакция спрямо действията на Русия. Калин Димитров коментира и политиката на Турция спрямо Украйна. 

“Ердоган наистина води политика на сближаване с Русия дори купува и военна техника от Москва, но от гледна точка на Украйна е много последователен. Той директно каза на Киев - вземете всичко, от което имате нужда от нас, за парите ще се разберем после.”

В полза на Русия ли е дисбалансът на силите в Черно море?

Целия разговор можете да чуете във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук