В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Evergrande не е системен риск за световната финансова система, но рецесия в Китай е

Дейвид Сканлан, старши редактор на Asia Finance в Bloomberg News, "В развитие", 11.11.2021 г.

14:19 | 11 ноември 2021
Обновен: 16:24 | 11 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

За момента не се наблюдава прехвърляне на проблемите на китайските предприемачи и в частност Evergrande към други сектори на икономиката, но много от по-малките компании се оказват в затруднено положение. Пекин продължава да има достатъчно инструменти за борба с настоящата криза, но в Китай е много трудно да се прави различие между пазара и политиката. Това заяви Дейвид Сканлан, старши редактор на Asia Finance в Bloomberg News, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Няма съмнение, че в Китай политиката управлява икономиката и много от решенията зависят от президента Си Дзинпин. Едва ли биха искали да изпратят погрешен сигнал към големите строителни предприемачи - но щом искат да са големи и да се разрастват, те трябва да знаят цената ... Всичко има политическа перспектива. Пекин иска да овладее тази криза - има стратегия за намаляване на дела на сектора, но в същото време хората да имат къде да живеят." 

Някои от имотните компании може да потънат по време на този процес, коментира Сканлaн.  

"Кризата е изключително сериозна. Има няколко държави в света, които могат да се конкурират с Китай, по това колко е важен този сектор. Този бранш има 30% дял в БВП на Китай и 40% в активите на домакинствата."

Не може да се прави директно сравнение с краха на Lehman Brothers в САЩ, смята Сканлaн. "Lehman беше голям играч и много банки зависеха от него. Evergrande e много голяма компания, но не можем да говорим за системен проблем."

Икономиката на страната се забавя, но не може да се говори за рецесия. Ръстът вече не е двуцифрен, а нивото от около 5% от последното тримесечие е ниско за Китай, каза Сканлaн. "Ако Китай навлезе в рецесия, това ще има огромен ефект върху икономиката. Страната е двигател на глобалния растеж от години и всяко забавяне там ще има сериозни последствия за света."

Федералният резерв на САЩ предупреди за потенциален риск от продължаващо забавяне на сектора в Китай, но те гледат по-скоро на макро ниво, а "Evergrande едва ли представлява заплаха за системата", каза Сканлaн. Не се очаква кризата да бъде обсъждана на предстоящата виртуална среща следващата седмица на президентите Джо Байдън и Си Дзинпин.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.