В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Автомобилният бранш най-после се противопостави на политиците

Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR, “В развитие", 10.11.2021

17:04 | 10 ноември 2021
Обновен: 19:06 | 10 ноември 2021
Автор: Михаил Митев

На 13 ноември от 19:00 ч. хибридно ще се проведе събитието Tech21: CarTech. Мястото на провеждане ще бъде изложбената зала на М CAR като конференцията ще се излъчи по Bloomberg TV Bulgaria, Bulgaria ON AIR и също така ще има живо излъчване на сайтовете www.bloombergtv.bg, www.automedia.bg, investor.bg, www.bgonair.bg и www.dnes.bg. Това сподели  Константин Томов, автор на предаването "Колела" по Bulgaria ON AIR в ефира на “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Конференцията ще обхване всички аспекти на автомобилната индустрия в България. Събитието ще започне с разговор с Александър Миланов, управител на BMW Group България, с когото ще говорим за трансформацията в автомобилния сектор. Преходът към електрически автомобили и нулеви емисии как ще се отразява на производителите и потребителите на конкретни пазари, както и в България, като се има предвид, че ние сме са по-назад в зеления преход.

Ще търсим отговори на въпроса дали трансформацията ще доведе до промяна на модела на ползване на автомобили и дали притежаването на личен автомобил ще остане в миналото. Напълно е възможно собствената кола да бъде заместена от абонаментното ползване или краткосрочно наемане и споделяне. След това ще има разговор с Константин Конов, управляващ директор Bosch Engineering Center София и Динко Русев, инженеринг директор, Bosch Engineering Center Sofia. Темата ще бъде как трансформацията на пазара се отразява на доставчиците и на производителите на компоненти за коли.

Малко хора знаят, но именно компаниите в калибъра на Bosch създават новите технологии в автомобилостроенето. Финалните производители много често са само потребители, които вземат готови решения и ги сглобяват в продукт, допълва Константин Томов.Bosch София са значи работодатели в този сегмент в България и имат пряко отношения към БВП и пазара на труда.
 

Другата голяма тема е промяна към автоматизация. Безпилотното управление ще присъства в разговорите, но няма да заема толкова голямо място в тях, защото все още то се отнася главно за бъдещето. Повече ще става дума за автоматизацията, която ни дава безопасни системи за управление “несравнимо по-сигурни от тези преди 10 години”.
 

Специално за конференцията от Белгия ще долети Марк Бирон, главен изпълнителен директор на Melexis NV. Той е голям работодател в автомобилния сектор в България, а от тази година е отворил нова производствена мощност в Горубляне.
 

Той ще сподели за производството на чипове, тъй като в момента се очертава нов модел на търговски взаимоотношения между производителите на полупроводници и производителите на автомобили. Този нов модел ще се отрази на крайния потребител.

Друг сегмент ще бъде с Ангел Димитров, който завежда поделението за зарядни мрежи в ABB. Там акцентът ще падне върху бъдещето и предизвикателства пред производството на инфраструктура. А за ефектите на трансфoрмацията на дилърската мрежа ще говори Недялко Недялков, защото се очертава нова тенденция от десетилетия насам, където основните приходи на дилърите идват не от продажбата на коли, а от тяхното след сервизно обслужване.

За повече информация на срещата може да видите в сайта на събитието Tech21: CarTech ето тук.