Иван Митев: Животът на ТЕЦ "Марица изток 2" може да се удължи чрез наличните технологии

Доц. д-р инж. Иван Митев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, "Бизнес старт", 14.10.2021 г.

11:44 | 14 октомври 2021
Обновен: 20:36 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Въвеждането на нови технологии в ТЕЦ "Марица изток 2" е неизбежно, но до момента високите цени на въглеродните емисии намаляваха бюджетите за инвестиции в централите. Конкурентоспособността на въглищата не може да бъде измерена, а към днешна дата въглищните централи даже реализират и приходи заради високите цени на електроенергията. Това заяви доц. д-р инж. Иван Митев, изпълнителен директор на Българска минно-геоложка камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

"Животът на ТЕЦ "Марица изток 2" трябва да бъде удължен и това може да се случи... Дебатът за бъдещето на централите се променя и вече говорим за модернизации и инвестиции в комплекса. Технологиите съществуват, а цената и конкурентоспособността е субективен фактор в ера на липса на суровини. Към днешна дата няма кой да замести централите - до миналата седмица те са над 60% от енергийния микс на страната и имат устойчив 47% дял за последните тринадесет месеца. С правилните инвестиции и технологии, внедряването на международния опит може да се намалят допълнително вредните емисии", каза Митев.

Според него дата като 2040 г., предложена от синдикалните организации, дава достатъчно време за изпробване на евентуалните нови технологии и трансформация на сектора.

Може да се изпробват иновации в няколко посоки.

"Може да изграждаме хранилища за съхранение на въглеводород - имаме и опита и геоложката структура; нови парогазови мощности, фотоволтаици, водородни инсталации, производство на графен."

Използването на тези местни ресурси трябва да бъде изцяло съобразено с екологията на региона и ЕС, уточни Митев.

Запитан за връзката между високата цена на тока и въглищните централи, Митев заяви, че не намира такава. "Цената на тока е дебалансирана в цяла Европа и това ще повлияе на всяка една индустрия."

Секторът е изправен пред сериозни предизвикателства при добива на суровини, коментира Митев и изрази увереност, че те ще бъдат преодолени.

Достигнали сме 46% намаление на нивата на въглеродните емисии спрямо нивата от 1990 г., а до 2030 трябва да постигнем 55%, добави той.  

Повече за бъдещето на въглищните централи и енергийния сектор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.