Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ганев: Има консенсус по-ниският ДДС за ресторанти и книги да остане през 2022 г.

Георги Ганев, икономист и зам.-председател на бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание, "Бизнес старт", 17.09.2021 г.

13:14 | 17 септември 2021
Обновен: 13:49 | 17 септември 2021
Автор: Даниел Николов

Няма ощетени или облагодетелствани сектори от икономиката в актуализацията на бюджета, която беше приета миналата седмица. Сред политическите сили има настроения за удължаване на някои кризисни мерки в помощ на бизнеса и през 2022 г. - като намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели - но това е въпрос за бюджета за следващата година. Това заяви Георги Ганев, икономист и зам.-председател на бюджетната комисия в 46-ото Народно събрание, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Средствата за актуализацията няма да означават емитиране на нов държавен дълг над предвиденото.

"Увеличението на разходите с около 2.2 - 2.3 млрд. лв. ще бъде финансирано от съответни приходи и даже може да има леко намаление на дефицита в края на годината. Това се дължи на вече постъпили и по-високи от очакваните приходи и очаквани по-високи приходи до края на годината с оглед по-бързото от прогнозираното възстановяване на икономиката."

Нямаме опасения, че тези прогнози няма да се сбъднат, защото икономиката върви добре, коментира Ганев.

Една от целите на парламента беше да се намали възможността да се харчат средства по усмотрение на Министерски съвет и да се местят разходни пера от един приоритет към друг.

Запитан за предложението за удължаване действието на намалените ставки по ДДС за ресторантьори и книгоиздатели, Ганев каза, че то не е минало, защото е ставало дума за "кризисна актуализация само за последното тримесечие". 

Тези мерки остават в сила до края на 2021 г., уточни той. Подобна промяна би засегнала бюджета за 2022 г. и трябва да се разискват тогава.

"Има консенус да се продължи този режим и през 2022 г.", каза Ганев. "Доста по-малко консенсус забелязах по въпроса дали трябва да останат перманенто намалени."

"Можеше са се мине с по-малко средства за всички сектори. Не смятам, че държавните пари стимулират дългосрочно икономическата дейност", а и сегашната инфлация се дължи предимно на изливането на тези средства върху една невъзстановена икономика, каза Ганев.

"Щях да съм по-доволен да видя малко по-голямо намаляване на дефицита и малко по-малко харчене от страна на държавата. Голяма част от приемането на бюджета беше в предизборно-риторична обстановка - много хора не говореха с мисъл за конкретното законодателство. Не смятам, че има ощетени или облагодетелствани сектори."

440 млн. лв. са общо средствата за подкрепа на бизнеса, но българската държава не е в добра позиция да освободи икономиката - най-лесно би било да се премахнат пандемичните ограничения, но за това трябва хората да са ваксинирани, каза Ганев. "България е една от провалящите се страни по отношение на процента хора, които се ваксинират - не на последно място, защото държавата се провали в обясняването на ползата от ваксинацията и реалните рискове." 

"В този смисъл българската държава пречи на възстановяването."

Предложението в актуализирания бюджет да бъдат отделени средства за подобна информационна кампания не бяха приети от парламента, напомни той.

Средносрочната прогноза, която трябва да излезе в близката седмица, е най-голямата неизвестна за бюджета за 2022 г. "Тази бюджетна прогноза, в рамките на която се прави бюджета, трябва да излиза два пъти годишно - а през март нямахме такава - така и планирането на актуализацията не бе на база на прогноза."

Следващият въпрос е как Министерството на финансите ще разположи приоритетите. "Отново ще сме в странната ситуация на бюджет, предложен от служебно правителство, при който всички партии ще правят много предложения, както се случи и с тази актуализация."

Запитан за скандала с класацията Doing Business на Световната банка, Ганев напомни, че тя е била полезна за "правителствата, които искаха да правят реформи". Основната причина за случилото се, е "че Световната банка е решила да става малко по-критична спрямо Китай, отколкото беше до неотдавна. Проблемите с "напудрянето" на данните от Китай са известни отдавна", каза Ганев.

Повече за актуализацията на бюджета, как е преминало обсъждането в комисиите и пленарна зала, и подготовката за бюджет 2022 г. може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.