Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Европа трябва да намали влиянието на САЩ и Китай

Проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС, „Бизнес старт“

13:40 | 16 септември 2021
Обновен: 06:05 | 17 септември 2021
Автор: Михаил Митев

Европейският съюз е далеч от ролята на САЩ в икономическите процеси, както и от ролята на Китай. Само през тази година, китайската икономика представлява 23% от световния икономически растеж. Възходът на Китай е факт и е голям проблем, пред който се изправя ЕС. Имаме нова реалност и ЕС трябва да разработва своя самостоятелна политика и стратегия, за да постигне целта си и да се утвърждава като първостепенен фактор в съвременния свят. Това споделя Проф. Динко Динков, преподавател в Катедра „Международни отношения“ към УНСС в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на госта, докладът, който представи Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент повдигна много въпроси, но предизвика остри реакции и критики. Не съм напълно удовлетворен, тъй като имаше по-големи очаквания и го няма го визионерството за бъдещето. Анализаторите тепърва ще коментират този доклад. А докладът сам по себе си се е разминал с дебат за бъдещето на Европа. Остават незасегнати въпроси, които са от принципна важност. Сегашното поколение европейци и тези, които взимат високи позиции в управлението на процесите в ЕС, са се откъснали от основополагащите идеи върху, които се е развил интеграционният модел от втората половина на 20-ти и началото на 21 век. Професор Динков допълва, че ЕС изживява време, в което потъваме в капаните на националните егоизми.

В доклада на фон дер Лайен също се засяга ролята на производството на ЕС на чипове и възможността да бъдат създадени по-добри условия за развитието на младите. Разглежда се и въпросът за създаването военен съюз като част от усилията да бъде гарантирана сигурността. Бяха засегнати теми свързани с Covid пандемията и идеята за превръщането на ЕС и в здравен съюз. Гостът споделя, че не е доловил нещо ново в позицията на фон дер Лайен, както и че не се предлагат конкретни решения. 

В доклада се обръща специално внимание на международните заплахи пред сигурността на съюза и каква трябва да бъде стратегията, относно очертаващата се бежанска вълна и процесите, които се развиват в Афганистан. Според госта, Европа не е изпадала в подобно положение и не е фактор, който провокира, но понася последиците от Сирийската криза и Арабската пролет. Затова ЕС заделя трилиони евро, за да намали последиците от предстоящите събития.

Макар и Мeркел да е обявила успехите на ЕС в справянето с Covid кризата, според проф. Динков не може да се каже, че ЕС е излязъл от кризата или дори има икономическо възстановяване. 

„ЕС на общия фон на процесите не е икономически лидер и без съмнение е далеч от ролята на САЩ и Китай.“

Поради факта, че ЕС не успява да формулира свое отношение към стратегическото съперничество между САЩ и Китай – това обрича съюза да следва стратегията на САЩ, която е насочена към озаптяване на Китай.

Гостът е категоричен, че ЕС не е готов да се справи с нова бежанска вълна и съюзът е изправен пред екзистенциални проблеми. А в самия доклад на фон дер Лайен няма идеи за решаване на тези проблеми.

“Оставаме да витаем в облаците и не сме способни да се изправим пред конкретни въпроси за сигурността в ЕС.“

Повече за доклада на Урсула фон дер Лайен гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.