Северна Корея изпробва новата си железопътна ракетна система

Действията на Ким Чен Ун се смятат за отговор на скорошните военни тестове на Южна Корея

10:03 | 16 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Северна Корея заяви, че последната й балистична ракета е била изстреляна от влак, което предполага, че лидерът Ким Чен Ун е обновил арсенала и е добавил нова опция за бърз удар срещу американските съюзници в региона, пише Bloomberg.

Ракетите бяха изстреляни в сряда от „железопътна ракетна система, пусната за първи път в експлоатация“, заяви официалната корейска централна информационна агенция. По-късно бяха публикувани снимки на поне едно изтрелване в най-големия вестник в страната. Тестването на две балистични ракети от страна на Северна Корея с малък обсег в сряда се приема за провокация, която е забранена съгласно резолюциите на ООН. Действията на Ким Чен Ун предизвикаха спешна сесия на Съвета за сигурност на ООН часове по-късно.

Северна Корея увеличава своите възможности да нанася удари по континенталната част на САЩ с ядрени бойни глави и да планира тактически удари срещу Южна Корея и Япония, където се намират десетки хиляди американски войници. Новата платформа за изстрелване от влакове „увеличава възможността на страната да предотврати потенциална война“, каза Корейската централна информационна агенция, позовавайки се на висшия служител на управляващата партия Пак Чен Чон.

Пускането на железопътната ракетна система вероятно е било замислено като отговор на действията на южнокорейския президент Мун Дже-Ин, който тества собствена балистична ракета, изстреляна от подводница, каза Чон Сонг-Ун, бивш секретар по стратегията за сигурност в Синия дом, който представлява официалната резиденция на президента в Южна Корея. .

„Северна Корея може би е искала да отговори на развитието на южнокорейските SLBM (балистични ракети, изстреляни от подводница)“, казва Чон Сонг-Ун, бивш секретар по стратегията за сигурност в Синия дом в Южна Корея. „Ким Чен Ун отдавна подчертава значението на военната модернизация и тестването на балистични ракети, изстреляни от железопътна композиция, попада в тази категория.

Мун от своя страна изпробва ракета, изстреляна от потопена подводница, което прави Южна Корея осмата страна, която разполага с такава технологията. Южнокорейската ракета изглежда е била вариант на балистичната Hyunmoo-2B с обсег от около 500 километра, според агенция Yonhap.

Северна Корея често планира тестовете си в определен момент, в който ще имат максимален политически ефект. Освен военните проби в Южна Корея,  пратеник на Байдън по ядрените въпроси проведе преговори в Токио във вторник, а външният министър на Китай посети Сеул в сряда.

Ким Йо Чонг, сестрата на Ким Чен Ун и лицето на кампанията му за натиск срещу Сеул, разкритикува Мун за демонстрацията му на военна сила, докато се опитваше и същевременно да уреди преговори между Северна и Южна Корея. „Ако президентът подкрепи този накърнителен акт, насочен към Северна Корея , това естествено ще доведе до съответното реципрочно  действие и тогава отношенията между Севера и Юга ще останат в пълен застой“, каза тя в сряда, според Корейската информационна агенция.