Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сметката за здравето на българското общество я платиха затворените сектори

Ивайло Иванов, член на УС на Българско конгресно бюро, “Бизнес старт”, 23.08.2021 г.

11:40 | 23 август 2021
Обновен: 12:01 | 23 август 2021
Автор: Михаил Митев

Сметката за здравето на българското общество я платиха секторите, които са били затворени. Българско конгресно бюро апелират да не се стига изобщо до ново затваряне и това да отпадне от дневния ред и плановете за бъдещето развитие на страната. Това сподели Ивайло Иванов, член на УС на Българско конгресно бюро в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Заповед от 20-и август поражда известно напрежение, защото отново се взимат решения от днес за утре, допълни госта. 

“На 19-и вечерта излиза заповед как да се работи на 20-и сутринта. Нито един бизнес не може да си нагоди организацията, заради липса на предвидимост.” 

Гостът казва, че силно ги притеснява дали и как ще могат да работят, тъй като в плана е разписано, че при разрастване на заболяваемостта секторите пак ще бъдат затваряни, включително изложенията и конференциите.

Миналата есен и пролет, при второто и третото затваряне на секторите, заболяваемостта е била по-висока – 600 души на 100 000, а в текущия план мерките се активират при 200 души на 100 000. 

” В същото време има над милион ваксинирани, за разлика от миналата година. Това, което е най-важно, е че държавата е осигурила ваксини за всеки желаещ човек.”

По неговите думи капацитетът на работа на 30% и 50% сработва донякъде, ноправи бизнеса изключително труден, особено за организаторите на малки събития. 

“Бизнес събитията са изключително безопасни. Това се опитваме година и половна да комуникираме със здравните власти. Хората сутрин се возят в метрото, седнали един до друг, а на конференциите са през стол. Дори и в заведения и ресторанти сядат по 4-6 човека на маса, без да ползват маска."

Иванов казва също, че все още не са получили разяснение по притесненията си от министерството, но имат подкрепата на браншовите организации, както и от БТПП и АИКБ. Според госта бизнес изложенията и конференциите са важни за рестарта на бизнеса, както и за неговото стабилизиране.

“В много сектори са скъсани връзките между доставчици и производители, между производители и клиенти и затова е важно да има маскимално спокойна и предвидима среда, за да може бизнесът да влезе в своите релси.”

Иванов смята, че през отминалата година на техните събития няма нито един заразен. Посещението на тези събития са по-безопасни от посещенията на големите търговски обекти. Освен това с наличната пълна регистрация на посетителите на бизнес събитията, в случай, че има заразяване, може да се индетифицират всички посетители през деня.

Също така той обръща внимание, че за разлика от заведенията, които например могат да доставят храна по домовете, организаторите на събития нямат алтернативни източници на приходи. Виртуалното организиране на събития споре него не е особено печелившо и той пресмята, че фирмите от бранша имат над 12 млн. пропуснати ползи в спада на приходите си. 

“Компенсациите са до едно време. Помощите, които сме получили са покрили по-малко от 10% от пропуснатите ползи от приходи, всички сме на загуба. Ножът не е опрял до кокъла, а направо е отразан единият крак и не може да си позволим затваряне на секори, особено при наличието на толкова много ваксини на склад. Излиза, че държавата наказва определни браншове зарадни неваксинираните хора." 

Вижте повече във видеото.