Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Туристическият август е още по-силен, защото не се знае какво предстои през септември

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, „Бизнес старт“, 30.07.2021

12:32 | 30 юли 2021
Обновен: 14:33 | 30 юли 2021
Автор: Александра Попова

Вече години живеем в условия на ковид, което не трябва да ни кара да спираме да пътуваме. Поради тази причина е необходимо да има ясни мерки от страна на правителството какво правим в случай на заразяване, при какви условия се влиза в страната, за да се запази здравето на хората, но и работните места в туристическия сектор. Това коментира Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Ситуацията е доста неясна навсякъде по света във връзка с нарастващия брой на заразени. Хората правят резервации в последния момент – трудно планират. В момента наблюдаваме силен сезон, тъй като хората почиват в момента, защото не знаят каква ще бъде ситуацията през септември“.

От думите на госта стана ясно, че все още не можем да достигнем препандемичните нива в туризма.

„Все още не може да достигнем нивата от 2019 г. Движим се с 20% ръст спрямо миналата година, като това се очаква да продължи до първите 10 дни през август“.

Константин Занков коментира, че съществува план за действие в случай, че има заразени, въпреки че все още няма карантинни хотели, но пък има медицински застраховки и достатъчно болници по Черноморието. 

Друга тема от разговора бе свързана с настоящите условия за влизане в България.

„Настоящите условия за влизане в България са добри. Изключение правят Испания, Холандия, Великобритания – това са ключови пазари. Виждаме една поредица от анулирани чартърни полети от Великобритания до България, които пък се насочват към Испания и други подобни дестинации, където не се изисква тест“.

В Гърция има ясна политика и постоянни рекламни кампании. Въпреки тежката ситуация там има по-добра организация за създаването на QR-кодовете и по-бързо преминаване на границата. Спазват се голяма част от мерките – храненето става на открито, единствените ограничения са в баровете и нощните заведения, където не може да се танцува, каза Занков.

„Това лято основно са пътуващите са от съседните държави като Румъния, Северна Македония и Сърбия и популярните за нас европейски пазари, където има нискобюджетни авиолинии. Имаме спад обаче на немските туристи“.

Гостът е на мнение, че туристическия сезон през септември ще бъде силен, ако няма нова вълна на новозаразени. Очаква се интерес към българското Черноморие основно от вътрешния пазар.

"Надяваме се на хубаво време, което да може да даде на хората възможност да почиват. Тази година летният сезон започна по-късно и се надяваме да продължи и до по-късно".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.