Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не трябва да се успокояваме при 0,7% заразени с Ковид

проф. Анелия Клисарова, преподавател в МУ-Варна, „Бизнес старт“, 20.07.2021г

11:54 | 20 юли 2021
Автор: Михаил Митев

При 0,7% заразени с Ковид не трябва да се успокояваме в никакъв случай, защото виждаме какво става в Европа. Тя е водеща по заразени и починали с Ковид-19, заяви проф. Анелия Клисарова, преподавател в МУ-Варна в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Неслучайно резултатите от тестовете постоянно се повишават. Това вероятно се дължи и на новия щам „Делта“, който вирусолози и имунолози твърдят, че е много по-заразен.“ твърди проф. Клисарова. „Затова е важно да се вземат сериозни мерки, защото сега чакаме хубаво и спокойно лято, въпросът е какво ще стане през септември и дали ще има отново локдаун.“

Пред този въпрос е изправена не само България, но и Европа. А мисията на лекарите трябва да е насочена към ваксинацията, защото има ваксини. Ваксинирането трябва да е напълно доброволно, но трябва да се убедят колкото се може повече и хората в това.

„Чрез тези ваксини помагаме на себе си, на обществото, дори и на бизнеса, защото няма да има локдаун. И на нашите деца, ученици и студенти, за да започнат една нормална учебна година.“

Много недостатъчна е популяризацията за ползата от ваксинацията, тъй като много хора се страхуват. Поради тази причина трябва да се направи по-точен алгоритъм, кои са противопоказанията на ваксинацията. Не трябва да бъдат пренебрегвани пациентите и хората, които се очаква да имат евентуални проблеми. Но тази противопокозност трябва да бъде реална и с конкретика какви са параметрите.

„Не мисля, че страховете към ваксината са големи, а по-скоро недоверие и безотговорно отношение."

Затова трябва да се извършват действия от министерството, лекарите и здравната система и да популяризират и да покажат, че ползите от една ваксина са сто пъти повече отколкото страховете, които имаме, смята проф. Клисарова. При наличието на 15% ваксинирани от населението да помислим за нашата страна и здравеопазването си, затова с искрено и честно говорене, както и личен пример би могло да накара населението да се ваксинира, смята тя. 

Проф. Анелия Клисарова работи в Онкологията в град Варна и сподели, че пациентите започват да се връщат към нормалните посещения при лекарите. След първата вълна не са смеели, за да не се заразят от ковид, но тава само по себе си води до повишена смъртност от други заболявания.

„Балансът е важен. Това, че има пандемия не значи, че бива да се спират грижите към другата част от пациентите с хронични заболявания. Защото понякога се оказва по-лесно да се влезе в болница, ако ако си с ковид.“

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.