Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

През септември ще влезе в сила забраната на пластмасовите продукти за еднократна употреба

Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите, „Бизнес старт“, 23.06.2021

12:30 | 23 юни 2021
Обновен: 17:35 | 23 юни 2021
Автор: Александра Попова

Най-късно в началото на септември се очаква да влезе в сила българската наредба, с която ще се забранят определени пластмасови продукти за еднократна употреба. Проектът ще бъде публикуван в началото на юли за обществено обсъждане и до края на август се очаква да бъде внесен в Министерски съвет. Това заяви Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите, в ефира на предаването „Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Основната цел на директивата са мерки за намаляване на пластмасовите продукти. 86% от отпадъците по плажовете на територията на ЕС са пластмасови продукти за еднократна употреба, като нанасят сериозни щети върху околната среда. Залагаме мерки за устойчиво намаляване на определени пластмасови продукти като прибори за еднократна употреба, съдове за храна, сламки. Предвидено е да се въведат допълнителни такси върху определени пластмасови продукти като чаши за напитки, капачки, пластмасови торбички".

Европейската директива за забрана на определени пластмасови продукти трябва да влезе в сила от 3-ти юли 2021 г.

„Забавянето в България се дължи на факти, които не са на национално ниво. Преди седмица Европейската комисия издаде допълнителни документи относно обхвата на забранените продукти. Няма да успеем до 3-ти юли, но наредбата е разработена и в момента предстои нейното вътрешно съгласуване".

„Направихме редица срещи с НПО и браншовите организации, с които сме дискутирали промените, които предстоят да настъпят", допълни още Ренета Колева.

Заместник-министърът е на мнение, че бизнесът трябва да се преориентира към еко продукти, които могат да се рециклират и са многократна употреба.

От думите на госта стана ясно, че в България около 50-60 фирми произвеждат такива пластмасови, като това са предимно малки и средни предприятия. Неминуемо с влизане в сила на новите промени това ще даде отражение върху бизнеса. 

„Важно е да се отбележи, че ние не забраняваме използването на пластмасови чаши. Идеята е да ограничим разпространението му, като наложим допълнителна продуктова такса на производителя. Клиентът ще плаща допълнителна такса, когато закупува този продукт. Тя би трябвало да влезе в сила през 2025 г.". 

Друга тема бяха проблемите, които има в Министерство на околната среда и водите.

„В дирекция Управление на отпадъците имахме проблеми със забавянето на нотификациите за внос и износ на отпадъци. Нашата цел е да ускорим процеса по издаването им. Предстои заседание на комисията, за да разгледа новите предложения, за да не пречим на бизнеса да извършва своята търговска дейност".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.