Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

YouTube въвежда ограничения за политическите и хазартни реклами

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 15.06.2021 г.

12:34 | 15 юни 2021
Автор: Даниел Николов

YouTube на Alphabet Inc. вече няма да разрешава политически или предизборни реклами в своето много желано място в горната част на началната страница на сайта, нито реклами за алкохол, хазарт и лекарства, отпускани с рецепта. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

В имейл до рекламодатели, видян от "Ройтерс", YouTube пояснява, че промяната е  основана на неговото решение от миналата година за оттегляне на всички целодневни реклами на тази позиция. Тя е оттеглила възможността за тези резервации за цял ден, като тази реклама, който тогавашният президент Доналд Тръмп бе запазил за доминиране на началната страница в Деня на изборите през 2020 г., и ги е заменила с по-целеви формати.

„Редовно преглеждаме нашите изисквания за реклама, за да гарантираме, че те балансират нуждите както на рекламодатели, така и на потребители“, заяви говорител на Google в съобщение по имейл.

„Вярваме, че тази актуализация ще се основава на промените, които направихме миналата година в процеса на резервиране на т. нар. мачхед и ще доведе до по-добро потребителско преживяване“, добавят те.

Google заяви, че промяната в най-известния ѝ рекламен елемент, за която първо беше съобщено от Axios, влиза в сила незабавно.

Google сложи на пауза политическите реклами около президентските избори в САЩ и отново преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през януари тази година, позовавайки се на политиката си за чувствителни събития. 

В САЩ има и нов призив за раздробяването на Facebook - от Демократичната партия отново поискаха компанията да се откаже от покупката на WhatsApp и Instagram.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg