Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

"Инфинити Капитал": Поскъпването на строителните материали е предизвикателство

Георги Димитров, изп. директор на "Инфинити Капитал", „Бизнес старт“, 09.06.2021 г.

12:32 | 9 юни 2021
Обновен: 16:25 | 9 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Инвестиционната компания „Инфинити Капитал“ ще се опита да набере 3 млн. евро на пазара BEAM чрез IPO следващия месец. Набраният капитал ще се използва за изграждане на проект с 13 луксозни еднофамилни къщи - комплекса  „Аристократ Хилс“ в района на Божурище - Гурмазово. Това заяви Георги Димитров, изп. директор на "Инфинити Капитал", в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. 

„Стартирали сме процедурата и ни се иска IPO-то да е на първи юли, но точната дата ще стане ясна до дни.  Ще търсим максимума от 3 млн. евро (който може да се привлече по облекчената процедура на BEAM - бел.ред.). 

"Инфинити капитал" е инвестиционна компания с имотен профил, но не възнамерява да се ограничава само с това, заяви Димитров. „Може да инвестираме и във ВЕИ и други сфери, които носят печалба.“

Димитров коментира и IPO-то на „Син Карс индъстри“, което се проведе неотдавна. Предложените 2 млн. акции бяха закупени при едва 6 сделки. По-късно от инвестиционния посредник „Елана Трейдинг“ уточниха, че най-голямата поръчка (за 1.94 млн. акции) е била тяхна и чрез нея те са успели да удовлетворят поръчките на над 100 индивидуални инвеститори, юридическа лица и няколко институционални инвеститори.

„Още същата вечер обсъдихме ситуацията с инвестиционния посредник на нашето IPO (бел. ред.- „Елана Трейдинг“). Подобна ситуация трудно може да се избегне, тъй като, за съжаление, такава е нормативната уредба.”

Компанията е подготвена за колебанията на цените в строителния сектор, смята Димитров.

"Поскъпването на строителните материали е голям проблем не само в България. В САЩ строителните фирми често отказват да строят или не обещават твърда цена. Всеки ден имаме повишаване на цената, но ние сме предвидили тези поскъпвания и сме ги заложили в цената. Нямаме право да си променим цените, когато подпишем с някой клиент. Защитаваме се от тези поскъпвания като подписваме твърди договори с нашите доставчици и изпълнители.“

Според Димитров в следващите две-три години няма да има съществени  промени на имотния пазар. „Цените ще вървят нагоре и ще има недостиг на качествени имоти“. Има отдръпване на продавачи от пазара на имоти, които изчакват по-високи цени в опит да се защитят от инфлацията, каза той.

Запитан за евентуалните ефекти от повишаването на лихвените проценти по жилищните кредити от БНБ, Димитров заяви, че това „няма да е съществено увеличение и не се знае дали ще е нещо трайно. Нашето мнение е, че пазарът ще остане изключително стабилен. Няма предлагане – клиентите се борят за качествени имоти."

Георги Димитров зяви, че инвестиционното дружество ще търси поне 20% брутна възвращаемост от всеки проект, в който инвестира, включително и от „Аристократ Хилс“. „Това не е гарантирано. Ще се постараем бизнес планът да бъде представен в близките дни“, каза той. 

Заложените разходи за строителство в бизнес плана са 950 евро на кв. м. (в тях не влизат разходите за придобиване на терена, проектиране, мениджмънт и такси за строителни разрешения - бел. ред.)

Компанията вече има един  изпълнен проект в региона – „Гурмазово хаус“ – и прави проучвания за следващи проекти.

Нямаме притеснения да водим в сферата на луксозните имоти в този регион, коментира Димитров. Според него бързо развиващата се инфраструктура, добри връзки със София и екология ще са плюсове при реализирането на проекта. Икономическата зона в Божурище е притегателен икономически фактор, който ще улесни както намирането на работна ръка, така и на клиенти, каза Димитров.

Има миграция на високо платени млади хора към периферията на града. „Това се случва в Европа през последните 20-30 години и сега започва да се вижда и в София“, каза Димитров.

Целия разговор може да видите във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.