Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Държавната администрация изостава в използването на българската форма на кирилица

Борил Караиванов, дизайнер и един от създателите на инициативата "За българска кирилица", "Бизнес старт", 24.05.2021

16:30 | 24 май 2021
Обновен: 16:54 | 24 май 2021
Автор: Александра Попова

Държавната администрация изостава в използването на българската форма на кирилица. Сайтовете на институции като Министерски съвет, Президентството и Народното събрание използват вместо това традиционната форма на кирилица. Това заяви Борил Караиванов, дизайнер и един от създателите на инициативата "За българска кирилица", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„В Президентството, Министерския съвет, Народното събрание все още не се използва българската форма на кирилица, но подозирам, че е въпрос на време. Ако преди нямаше достатъчно безплатни шрифтове, то сега това не е  проблем“.

През 2014 г. Борил Караиванов стартира инициатива "За българската кирилица", чиято цел е да популяризира българската форма на кирилицата в обществото.

"Ние насочихме вниманието си към професионалистите. Преди това нашите професори основно търсеха подкрепа от държавата, но без успех. Ако дизайнерът знае разликите, то той би направил съответната промяна“.

"През последните години типографията стана тренд. Всички дизайнери осъзнаха важността на текста и това той да бъде оформен по грамотен начин", добави още Борил Караиванов.

Впечатленията на чуждестранните дизайнери към нашата азбука са различни.

„Руските дизайнери са традиционалисти. Те имат по-дълга традиция в областта на шрифтовото изкуство и за тях това са революционни промени. От друга страна за западните дизайнери българската форма на кирилица е по-логичната и разбираема азбука. Тя следва принципите, по които се развива и тяхното изкуство“.

От думите на госта стана ясно, че основната разлика между руската и българската форма на кирилицата са малките знаци.

"При нас те са различни, тъй като през последните 100 г. в науката се разпространи мнението, че формата на печатните знаци са следствие на ръкописната традиция. В повечето шрифтови системи за един звук има няколко графични знака. Оказва се, че ние обозначаваме звука с няколко различни картини. При традиционната форма на кирилица малкият знак е намален главен знак".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.