Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

STEM обучението позволява на децата да се адаптират в съвременния свят

Ренета Богданова, мениджър "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики", "Бизнес старт", 29.04.2021

11:36 | 29 април 2021
Обновен: 12:03 | 29 април 2021
Автор: Димитър Баларев

STEM oбучението все повече се налага, защото тази методика е по-скоро начин на мислене и изисква определен тип умения. За да може да иновираш и да изследваш, трябва да имаш определен тип комплект от умения, които са критични за младия човек в сферата на природните науки и ще му позволят да се адаптира в непрекъснато развиващото се съвремие. Това заяви Ренета Богданова, мениджър "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Много често срещам хора, които казват "аз не съм добър по математика или в изучаването на езици". Това, на което ние залагаме е, че с положен труд човек може да задобрее във всякаква сфера. Ние разглеждаме науките като вид умение и подход".

По думите на Ренета Богданова децата имат естествен интерес към изследването, като въпросът е как този интерес да не се загуби в процеса на обучение.

"Много е важно, ако детето има интерес, той да не се възспира. Ако пък бъде загубен, трябва да се опита с доверие и спокойствие в семейната среда, този интерес да се възвърне".

"Детото трябва да усеща подкрепа в съответната сфера", изтъкна мениджърът "Бизнес развитие" в ЧСУ "Цар Симеон Велики".

"Критичното мислене сред децата се развива с помощта на баланс между академичното и практическото обучение, като чрез съответните провокиращи въпроси, проекти или цели, може да се идентифицира техния интерес".

"Преподаването на природни науки се променя от теоретично на практическо", коментира Ренета Богданова, посочвайки, че STEM методиката, ако бъде комбинирана с инвестиции в учители, ученици и преживяванията на деца, STEM центровете ще се превърнат в задължително условие за правене на наука.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук