Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се предпазим от мними борсови посредници?

Светослав Делчев, финансов експерт, основател на "Тервел Академия", "Бизнес старт", 31.03.2021

12:56 | 31 март 2021
Обновен: 12:56 | 31 март 2021
Автор: Александра Попова

Основното нещо, което трябва да усвоят начинаещите инвеститори е, че размерът на всяка индивидуална трансакция е ключов за рисковия мениджмънт. Това заяви Светослав Делчев, финансов експерт, основател на "Тервел Академия", в ефира на предването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Една позиция не би трябвала да бъде повече от 2% от целия ви акаунт. В "Тервен Академия" запознаваме студентите с възможностите за инвестиции на финансовите пазари и наблягаме на управлението на риска. Важно е да знаете максималния риск, който поемате, когато заемате определена позиция".

От думите на госта стана ясно, че финансовите измами работят в България, понеже все още има хора, които им вярват. От тази гледна точка е много важна финансовата култура на хората. От голямо значение е какви финансови партньори си избират. Нужно е да съберат информация за тях къде са регистрирани, и дали имат лиценз.

"Ако ви се обадят по телефона и ви обещават доходност от 50-100% за кратък период, без да обясняват рисковете, е сигнал за измама. Има възвращаемости, които биха били доста добри на финансовите пазари, но всеки трябва да бъде наясно, че колкото е по-голяма печалбата, толкова е по-голям и рискът, който се поема с нея. Говорим за трансакции, които използват ливъридж, което може да доведе и в някои случаи до загуба на пари. На финансовите пазари печалбата винаги е компенсация за рисковете, които поемате".

"Хората, които не могат да управляват парите си, трябва да се обърнат за съдействие към доказани играчи на пазара. Банките също предлагат достатъчни възможности за управление на средства", допълни още гостът.

"По-сигурният инструмент са облигациите. Един портфейл, който се състои от 60% акции и 40% облигации значително намалява риска, а в същото време дава същата доходност".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.