Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Ново дружество ще търси 6 млн. лв. на BEAM пазара, ще инвестира в растящи компании

Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, Бизнес старт, 29.03.2021

12:10 | 29 март 2021
Обновен: 16:27 | 29 март 2021
Автор: Николета Рилска

Impetus Capital подготвя листване на свое дружество на BEAM пазара на Българска фондова борса /БФБ/. „ИмПулс I“ АД ще търси до 6 млн. лв. от пазара, в момента капиталът му е 600 000 лв. Това съобщи Виктор Манев, партньор в Impetus Capital, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Новото дружество ще инвестира в растящи български компании и във фирми, свързани с България. Търсим компании, които опазват стойността, дружества на бъдещето", обясни Манев.

„Планираме до 1-2 месеца да имаме документ за допускане на Българска фондова борса, след което да започне маркетиране на дружеството“.

BEAM е специален пазар, организиран от БФБ, който дава възможност за финансиране на малки и средни фирми, както и на стартъпи. Първото дружество дебютира през март т.г. – там вече се търгуват акциите на „Биодит“.

Виктор Манев заяви, че ключова за развитието на новия пазар е възможността за набиране на капитал до 3 млн. евро без нужда от изготвяне на проспект за IPO и одобрението му от Комисията за финансов надзор.

Манев коментира по-интересните събития на БФБ през първото тримесечие на 2021 г. Той посочи, че „страната ни се движи с бавни, но сигурни стъпки към световната тенденция“.

„БФБ започна инициативата beamUp lab, която подкрепя растежа на технологични български компании, като ги представя пред широк кръг инвеститори. По този начин компанията „Колев и Колев“ вече намери финансиране. Другото интересно събитие през първото тримесечие е влизането на „Алтерко“ и „Телелинк Бизнес Сървисис груп“ АД в индекса SOFIX“, посочи Манев.

Той отбеляза, че седем от първите 200 компании в показателя S&P 500 също са технологични, като сред тях са Apple, Google, Amazon, Facebook, Tesla.

“България бавно следва световната тенденция и индексът SOFIX става технологичен”.

По думите на госта компаниите с растеж са тези, които създават стойност у нас.

“Дори дружествата от класическите индустрии могат да постигнат двуцифрен ръст, стига да имат иновации и да показват добро управление по време на кризи”.

Манев коментира и казуса GameStop, който беше широко обсъждан на глобалните пазари през първото тримесечие.

“Има поговорка, според която в буря и магаретата летят. Имахме перфектната буря, но е въпрос на фундамент - цените се връщат”, отбеляза той.

Очакванията на експерта са да “има сълзи в SPAC индустрията”, защото не всички ще успеят да се реализират.

Според него т.нар. компании “празен чек” могат да се обърнат към пазара у нас след наличието на дружество еднорог на него - с пазарна капитализация от над един милиард долара, а то вероятно ще е от технологичните среди.

Целия разговор вижте във видеото.

Този материал не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.