Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel инвестира 20 млрд. долара в строежа на две нови фабрики за чипове в Аризона

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 23.03.2021

11:54 | 24 март 2021
Обновен: 11:54 | 24 март 2021
Автор: Александра Попова

Intel ще си партнира с IBM за подобряване на доставките на чипове, което ще повиши конкурентоспособността на американската индустрия за полупроводници. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

От думите на главния редактор стана ясно, че американският технологичен гигант Intel ще инвестира 20 млрд. долара в изграждането на две съоръжения за чипове в Аризона, САЩ. 

"С това Intel сигнализира, че ще продължи да се фокусира върху увеличаване на производството на фона на индустриалните промени, които принудиха конкурентите на компанията да разделят операциите по дизайн и производство на чипове". 

"Решението на Intel е свързано и с продължаващата криза при доставките на чипове, изразена в глобален недостиг, който принуди редица автомобилни производители да свият производството, предупреждавайки за понижени продажби през настоящото и второто тримесечие на годината", допълни още Бойчо.

"Компанията, която сега е ръководена от новия главен изпълнителен директор Патрик Гелсингер, заяви също, че ще започне да работи като подизпълнител за други компании от сектора, които се фиксират върху дизайна на полупроводниците и се нуждаят от производствени мощности".

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg