Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

По 1400 долара на американец - между 10 и 20% ще са за инвестиции на Wall Street и за крипто

Симеон Керанов, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“, Бизнес старт, 17.03.2021

11:49 | 17 март 2021
Обновен: 11:54 | 17 март 2021
Автор: Станислава Цветкова

Тази седмица се очаква в банковите сметки на повечето американци да влязат по 1400 долара от новия пакет стимули в САЩ. Прогнозирам, че между 10% и 20% от тях ще се насочат към финансовите пазари. Това заяви Симеон Керанов, портфейлен мениджър в „Карол Капитал Мениджмънт“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„При предишните чекове, може би в началото статистиката показва, че около 5% са отивали към финансовите пазари, а към есента се увеличават на около 8%“, пояснява Керанов.

„Според проучване между служителите на Deutsche Bank 37% от анкетираните казват, че ще насочат новия чек от правителството към финансовите пазари. Според данни от анкета на Bloomberg около 10% от реципиентите посочват същия отговор“.

Гостът пояснява, че от тези 10%, около 7% са за акции, а 3 % за криптовалути. Около 34% са посочили, че ще спестят тези пари, а друга част – че ще ги използват за погасяване на дълг и за стоки от първа необходимост.

„Факт е, че някои от активите за акции отиват към биткойн, но това е нормално и зависи от рисковия профил на инвеститора. Не бих казал обаче, че двете са конкуренти.“

Керанов коментира също, че още след новината от януари месец, че Сенатът ще бъде под контрола на демократите, пазарите започват да калкулират, че част от новия пакет стимули на Джо Байдън ще се насочи към финансовите пазари.

„Ноември, когато Байдън спечели изборите - демократите спечелиха Камарата. През януари Сенанът стана 50/50. Но при това положение решенията се взимат от вицепреидента. Така че стана ясно, че демократите притежават вече и сената, а по този начин Байдън може да прокара политиките и законите си много по-лесно.“

По думите му паричните стимули са фактор при финансовите пазари, но инвеститорите са съсредоточени върху различни неща.

„По-големите пари на тази пазари зависят от пенсионни фондове, от застрахователни дружества и т.н. И всъщност от тях ще зависи как ще се движат паричните потоци от тук нататък.“

Според Керанов трите най-важни неща до края на годината ще са каква ще е инфлацията, централните политики ще бъдат ли затегнати и ще има ли усложнение с пандемията.

„Инфлацията се смята за риск, защото е свързана с доходността на облигациите. Когато доходността на облигациите расте, всъщност по някое време те могат да станат конкуренция на акциите“, пояснява гостът.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.