Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските МСП могат да използват БАН като R&D център

Д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия; акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, Бизнес старт, 09.03.2021

11:13 | 9 март 2021
Обновен: 14:53 | 9 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Бизнесът трябва да възприема БАН като R&D център. Затова нашата задача е да предоставим възможност на малките и средни предприятия в България, които не могат да си позволяват собствена развойна дейност, да ползват БАН като подобен център. Това заявиха д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия (ИАНМСП) и акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

По думите на д-р Бойко Таков българският бизнес трябва да бъде способен да ползва тази инфраструктура, за да остане в крак със случващото се по света.

"Иновациите са бъдещето. Без тях нашата държава категорично няма как да върви напред и ще бъдем обречени единствено да догонваме събитията, случващи се навън".

Според акад. Юлиан Ревалски връзката между академията и бизнесът в България се къса през последните 20-30 години, тъй като големите международни компании, които имат дъщерни предприятия в България, предпочитат да развиват своите научни разработки в родните си страни.

"Малките и средните предприятия са тези, които имат по-голям интерес за подобна дейност в България, и тъй като нямат достатъчно средства, ние от БАН сме насреща с нашето финансиране, за да подпомогнем този процес".

Във връзката с предстоящото дългоочаквано събитие "Наука за бизнес" гостите споделиха, че ще бъдат представени множество разработки, които са в състояние да бъдат представени на бизнеса, както и такива, които вече са намерили приложение.

"Сред разработките са технологии за оптимизация на индустриални задачи, мрежа от микроконтролери за умни сгради и фабрики, прототип на ваксина срещу Covid-19, преносимо устройство за сухо обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, както и много други", посочи д-р Бойко Таков.

По отношение на българския прототип на ваксина срещу Covid-19 акад. Юлиан Ревалски допълни, че медикаментът понастоящем се намира в етап на тестване, като първоначалните данни са положителни.

"Засега само една българска държавна компания притежава необходимия опит да реализира серийно производство на този проект. Но преди всичко това ще бъде една тежка задача, както от финансова гледна точка, така и от организационна, тъй като клиничните проучвания обхващат по 30-40 хил. души".

"Във всеки случай това е ваксина, която е финансово подкрепена от Института „Пастьор“, коментира акад. Юлиан Ревалски, добавяйки, че процентите на ефективност на медикамента ще бъдат съобщени на събитието "Наука за бизнес" .

Целия разговор може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.