Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронакризата доведе до дефицит на български стоки на китайските пазари

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, Бизнес старт, 04.03.2021

11:42 | 4 март 2021
Обновен: 13:36 | 4 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

На китайските онлайн платформи се предлагат и български продукти като розово масло, розова вода и вина. Поради многото ограничения заради коронавируса обаче много сделки не успяха да се осъществят и сега има дефицит на български стоки на китайския пазар. Това заяви Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Очакванията за представянето на китайската икономика са се подобрили заради последователната държавна политика. В края на миналата година излезе последният 5 годишен план и съдържанието му и това, че Китай успя да се възстанови много бързо от пандемията дава надежда на инвеститорите и на чуждестранните компании за положителният ръст, който се очаква", каза гостът.

 „На тазгодишната среща 17+1 Китай показа изключителната важност на 17-те държави с това, че самият президент Си Дзинпин водеше срещата. Бяха договорени и много добри икономически ползи за участниците в срещата“.  

По думите на Дончева някои от планираните инфраструктурни проекти ще претърпят трансформация заради промяната на желаното и необходимостта от инвестиции.

„Китай обаче винаги предлага взаимноизгодни модели независимо от обема на бюджета“.

„Пекин предлага дигитализация и пандемията безспорно даде един голям тласък на тези процеси. Пекин подкрепи финансово и с промени в законодателството платформи за видео стримийнг услуги“, каза гостът.

„Вероятно стримийнгът ще промени глобалните търговски практики в зависимост от това коя държава до каква степен е подготвена за това“.  

„Големият контрол, който се осъществява на китайската граница е проблем, защото ако се открие заразена опаковка се унищожава или връща цялата доставка. Така че в България трябва да се намери държавна агенция, която трябва да следи за сетифициране на опаковките и контейнерите преди товарене", заяви Дончева.

„Но при всички случаи няма да спре изцяло износа от Европа към Китай“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.