Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Четири европейски държави апелират за дигитално по-независима Европа

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 02.03.2021

11:17 | 2 март 2021
Обновен: 13:18 | 2 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Правителствените ръководители на Германия, Естония, Дания и Финландия призоваваха за офанзива за укрепване на цифровия суверенитет на Европа. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова

"С апела си четирите правителствени ръководители възнамеряват да подкрепят усилията на председателя на Европейската комисия за отстраняване на европейския дигитален дефицит. Ето защо Меркел, естонката Кая Калас, финландката Сана Марин и датчанката Мете Фредериксен предлагат да представят план за действие за повече цифров суверенитет и да използват фонда за възстановяване от коронакризата в подкрепа на проекти на бъдещето".

"Правителствените ръководители виждат необходимост от действия в областта на изкуствения интелект и квантовите изчисления, облачните предложения и новите мрежови технологии. Същевременно те изрично подкрепят плана на ЕК за по-тясно регулиране на големите оператори на платформи като Facebook, Google и Amazon", обясни Попов. 

"От гледна точка на Меркел и нейните съавтори вече няма време за губене. Те предупреждават, че стратегическите слабости или зависимостите с висок риск могат да доведат до проблеми с доставките и рискове за киберсигурността“.

Главният редактор на Investor.bg коментира и опита на Instagram да се възползва от бума на видео излъчванията на живо в приложения като Zoom и Clubhouse с нова функция.

"В анонсираната услуга „Live Rooms“ до четирима души могат да разговарят заедно. Идеята е например да може да се водят токшоута, сесии за въпроси и отговори - или дори просто разговори с приятели, обясни платформата, част от концерна около Facebook, в понеделник".

Попов се спря и на годишните прогнози за приходите на Zoom. 

Целия коментар може да видите във видеото. 

Повече новини от света на технологиите може да прочетете на Investor.bg