Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Левон Хампарцумян: Влошаването на кредитните портфейли е неизбежно, но не и катастрофално

Левон Хампарцумян, банкер, председател на Българския форум на бизнес лидерите, Бизнес старт, 28.01.2021

11:29 | 28 януари 2021
Обновен: 11:29 | 28 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Влошаването на кредитните портфейли е неизбежно, но не смятам, че ще бъде катастрофално, тъй като регулаторите правят всичко възможно да смекчат този удар. Самите банки и клиентите им търсят разумни начини да оцелеят в кризата и да се върнат към устойчиви бизнес модели. Това заяви Левон Хампарцумян, банкер, председател на Българския форум на бизнес лидерите, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Относно изисканата информация от някои банки за корпоративното им кредитиране през 2020 г. от страна на Европейската централна банка гостът заяви, че това ще помогне на институцията да разбере до каква степен подкрепата на банките дава практически резултати.

„Работа на предприемачите и на банките е с подкрепата на държавите и регулаторите е да се намери изхода от тази ситуация“.  

„Очевидно е, че мерките за подкрепа са нужни, защото банките работят както с привлечен капитал, така и със собствени средства, чието безразборно харчене не е правилно и затова растат капиталовите изисквания“, заяви Хампарцумян.

Според госта от тук нататък трябва да се мисли за устойчивостта на бизнес моделите, тъй като банките не могат безкрайно да подкрепят неустойчиви бизнеси.

 „Хоум офисът няма да изчезне като възможност, но теглото му в корпоративния свят ще намеле значително, когато блокадите отпаднат“, каза още Хампарцумян.

„Както каза един от големите банкери на Goldman Sachs, в момента ядем капитал, натрупан от физическото общуване и когато го изядем трябва да се върнем в офисите“.

„В момента банките са ликвидни, а централните банки буферират шоковете то кризата. По-скоро банките биха играли ролята на система за подкрепа в постковид периода“, прогнозира Хампарцумян.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.