Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Летящите таксита: научна фантастика или задаваща се реалност?

Цветан Илиев, автомобилен инженер, изпълнителен директор на Vinghen, Бизнес старт, 18.01.2021

11:54 | 18 януари 2021
Обновен: 11:54 | 18 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Летящият Cadillac на General Motors е по-скоро "опипване на почвата" и опит за привличане на внимание. На изложението в Лас Вегас, където беше представена идеята, не беше показана дори неработещата концепция, а само дигитални визуализации - доказателство, че GM няма яснота какво точно ще направи занапред. Това коментира Цветан Илиев, автомобилен инженер, изпълнителен директор на Vinghen, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов. 

"Дизайнът на летящото такси на GM е просто едно показно на тема дизайн и съотвено не смятам, че с подобни характеристики моделът им би могъл да бъде сертифициран и да започне масово производство". 

По отношение на други подобни летящи модели Цветан Илиев коментира, че в най-напреднал етап са прототипите на Volocopter - германска компания, зад която са големите инвеститори, включително Daimler. 

"През 2017 г. на автомобилното изложение в Женева Airbus показаха тяхната концепция, по която беше осъществен физически проект. Но най-напреднал остава Volocopter, който може би до година-две ще започне тестове в Сингапур и първоначално те ще представляват туристическа атракция. Миналата седмица беше публикувана информация за старт на процес по сертифициране на техните протопи от Федералната авиационна служба на САЩ, което е една много сериозна стъпка напред". 

Изпълнителният директор на Vinghen прогнозира, че летящите таксита няма да заменят наземните превозни средства и е по-вероятно двата сектора да се допълват. 

"На база информацията, която е достъпна до този момент, летящите превозни средства ще бъдат изцяло автономни и на практика така и трябва да бъде. Подготовката, която се изисква за управление на подобно превозно средство, е огромна, особено в гъсто населените големи градове, които са основните пазари на тези компании. Затова целта е да се елиминира напълно вероятността от пилотска грешка, а техническа грешка да бъде сведена до минимум". 

От разговора стана ясно, че кампанията за набиране на средства по проекта за пуш-скутери на Vinghen се приближава изключително близо до нейния старт, като през по-късните часове днес (18 януари) ще стане ясно кога тя ще започне през оставащите дни на този месец.

"Ние ще набираме капитал през английския филиал в Лондон и интересното е, че HM Revenue & Customs (британските данъчни служби) одобриха Vingen по една от техните схеми за насърчаване на нововъзникващи стартъпи."

"С други думи инвеститори ще могат да получат обратно 50% от инвестираната сума под формата на данъчни облекчения", поясни изпълнителният директор на компанията.

Целия разговор може да видите във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.