Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Добромир Симидчиев: Във водния сектор липсва система за добър мониторинг и контрол

Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, Бизнес старт, 13.01.2021

11:15 | 13 януари 2021
Обновен: 11:33 | 13 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

В страната се полагат необходимите грижи за водния сектор, но в управлението има още какво да се желае. Това заяви Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това което се случва не е локално и когато за един ден паднат количествата, които надвишават средно месечните норми няма какво толкова да се направи и не можем да очакваме чудеса“.   

„Има какво да се желае обаче в управлението“, зави Симидчиев.  

„Първо, нямаме единна система за онлайн следене на основни язовири, реки и т.н, в единна система с единен диспечерски пункт. Имаше идея за нещо такова, но тя не се реализира. Другото, което може да се направи е да се мерят по-добре водните количества“.

По думите на Симидчиев другият проблем във водния сектор е липсата на единно звено, което да взема управленската роля при подобни ситуации.

„Министерство на околната среда и водите трябва да има обединяваща роля, но те се концентрират върху големите язовири, а там нещата са добре. По-малките язовири всъщност създават проблемите в населените места. За тях обаче се  грижат собствениците им вместо единна система“.  

Симидчиев обърна специално внимание и на ролята на общините.

„Ролята на общините е в няколко направления. Първо те имат ангажимент за почистване на речните корита в организираните райони. Второ кметовете са представители във ВиК асоциации и трето, общините са собственик на тези малки язовири, за които става въпрос“.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук