Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Обрат: САЩ няма да делистват китайските телекоми

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, Бизнес старт, 05.01.2020

11:50 | 5 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Нюйоркската фондова борса заяви, че вече не възнамерява да делистне China Mobile, China Telecom Corp и China Unicom Hong Kong. Това обясни Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg,  в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Обратът се случва с оскъдно обяснение само четири дни, след като борсата заяви, че ще премахне акциите на трите китайски телекомуникационни гиганта, след като през ноември американското правителство реши да блокира инвестициите в 31 фирми, които са собственост на или са контролирани от китайските военни. Така борсата искаше да се съобрази с американската заповед, забраняваща инвестициите в бизнеси, собственост или контролирани от китайската армия". 

Книжата на China Mobile Ltd., China Telecom Corp. и China Unicom Hong Kong Ltd. добавиха днес над 7% към стойността си по време на търговията във Хонконг, обясни Попов. 

"Перспективите занапред може до голяма степен да зависят от развитието на отношенията между САЩ и Китай, след като Байдън влезе в Белия дом по-късно този месец. Макар че китайският президент Си Дзинпин заяви в поздравителното си послание до Байдън през ноември, че се надява да „управлява различията“ и да се съсредоточи върху сътрудничеството между двете най-големи икономики в света, малцина очакват напрежението да отслабне значително скоро". 

Главният редактор на Investor.bg коментира и новината, че Universal Music засилва позициите си в Африка.

"Това не е изненадващо, тъй като там стриймингът и другите форми на разпространение на музика са сравнително слабо развити".

Компанията планира да започне да оперира в страни, включително Нигерия, Гана и Кения през 2021 г. Universal също така има и офис в Кот д'Ивоар, който ще отговаря за френскоговорящите страни, както и база в Мароко за северните държави, обясни Попов. 

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg