Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

С промени в закона ще се насърчава производството на зелена енергия

Валентин Николов, председател на Комисията по енергетиката в Народното събрание, Бизнес старт, 03.12.2020

11:01 | 3 декември 2020
Обновен: 12:42 | 3 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

Парламентът прие на първо четене промени в закона за енергетиката, като поправките предвиждат три политики. Една от тях е свързана с продължаване на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, коментира Валентин Николов, председател на Комисията по енергетиката в Народното събрание, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Второто нещо, което правим е премахването на таксата от 5% от производството, което сега налагаме на абсолютно всички производители на електрическа енергия. От 1 януари всички, които получат Акт 16 на нови енергийни обекти, вече няма да плащат тези 5%. С това стимулираме инвестициите във възобновяеми източници, с цел да изпълним и нашите ангажименти към 2030 г. 27% от брутното потребление на електрическа енергия да са възобновяеми източници. И третото направление, това е фактически премахването на студения резерв, като вече ще има т.нар. топъл резерв.“

„До 2025 г. пазарът на едро трябва да е абсолютно напълно либерализиран, т.е. всички дългосрочни договори трябва вече да излязат на свободния пазар. Домакинствата също поетапно трябва да излязат и да се стигне до пълна либерализация на пазара“, каза още гостът. 

Валентин Николов коментира и ангажиментите на България към ЕС за постигане на пълна въглеродна неотралност на съюза до 2050 г., визирайки т.нар. „зелена сделка“. ЕК ще подпомогне трите най-засегнати въгледобивни райони от затварянето на въглещните централи заради ангажиментите, които сме поели. Районите са Перник, Кюстендил и Стара Загора.

Целия разговор може да видите във видео.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.