Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Образованието се нуждае от ресурси

Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030, Бизнес старт, 23.11.2020

10:07 | 23 ноември 2020
Обновен: 14:24 | 23 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Образователната система в България е все още консервативна и традиционна и поради тази причина ефектът от пандемията беше изненадващ. Но все пак бяха положени изключителни усилия по отношение на нейното ресурсно обезпечаване. Това заяви Златка Димитрова, експерт от сдружение Образование България 2030, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Съгласно данните на Инстута за изследване на образовението повече от 85% от ученици разполагат с налично устройство и 80 на сто имат постоянен достъп до интернет. Големи са разликите обаче между градовете и селата, тъй като в по-малките населени места около 65% могат да си позволят устройство".

"Налице е желание за допълнително обезпечаване на образователната систама с устройства", коментира Златка Димитрова

"Министърът на образованието е дал заявка за закупуване на 80 хиляди устройства, които ще бъдат разпределени във всички училища под формата на постоянен фонд. Но според нас има два проблема: тези устройства ще дойдат в късен момент, чак през пролетните месеци; и второ, те ще бъдат разпределяни поравно и няма да могат достигнат там, където са най-необходими".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.