Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предвидените данъчни облекчения няма да стимулират прилагането на СУПТО

Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", ръководител на практиката по корпоративно и международно данъчно право, Бизнес старт, 20.11.2020

11:11 | 20 ноември 2020
Обновен: 15:00 | 20 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Данъчните облекчения, от които бизнесът ще може да се възползва, ако прилага Софтуера за управление на продажбите в търговски обект (СУПТО) на доброволен принцип, няма да имат желания ефект. Това заяви Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България", ръководител на практиката по корпоративно и международно данъчно право, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Предвидени са три вида облекчения - ускорено възстановяване на ДДС; по скромна санкция, ако се установят нарушения в обекта и възможност за прилагане на ускорена данъчна амортизация", обясни гостът. Според него обаче компаниите, които вече са инвестирали в СУПТО, няма да могат да се ползват от тези облекчения.

„Много дълъг беше процесът на силово налагане на промени в Наредба Н-18 и сега Министерството на финансите признава, че тази инициатива е била провал и се опитва да направи жест към компаниите, които все пак са похарчили средства за инсталиране на СУПТО“.

Донев коментира и частичното намаляване на ДДС, като каза, че веднъж отворена тази възможност много бизнеси ще искат тя да бъде разширена.

Също така по думите му предвидените промените в данъчния календар ще успокоят бизнеса, тъй като компаниите ще разполагат с 6 месеца за данъчно и 9 месеца за счетоводно приключване на годината.

"Увеличаването на размера за ваучерите за храна е много добра мярка за обществото", смята Донев.

„Добре е обаче и квотата за ваучери да бъде увеличена, тъй като повече хора ще искат да се възползват“.

Гостът коментира и данъчните облекчения за ремонтни дейности при физическите лица, като по думите му предвидената формулировка за „данъчни облекчения за труд“ е доста странна.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.