Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В България киберсигурността е твърде малък сектор и обществото може да се предпази чрез кооперация

Красимир Коцев, основател на компанията SoCyber, Бизнес старт, 20.10.2020

11:12 | 20 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Колкото по-дигитализирани ставаме, толкова по-уязвими сме, но хората все повече започват да осъзнават рисковете. В същото време желанието за подобряване на защитата трябва да дойде от хората. Това заяви Красимир Коцев, основател на компанията SoCyber, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според госта пандемията от коронавирус е помогнала за изграждането на навици за защита, тъй като промени, чието въвеждане би отнело години, сега това стават основен приоритет на компаниите. Въпреки това според Коцев нивото на превантивната ни защита остава сравнително ниско.

„Нашият манталитет предполага да се сблъскаме с проблем и след това да вземем мерки. И с киберсигурността се случва същото - чакаме да се случи проблемът и постфактум се търси спасение на ситуацията“.

По отношение на най-големите заплахи за крайните потребители Коцев заяви, че това са фишинг мейли и невярно съдържание в интернет, а при бизнеса най-голямата запяха е изтичането на данни както корпоративни, така и лични.  

Гостът заяви също така, че по отношение на защитата на държавната администрация имаме още много да учим. Коцев посочи, че промяната не може да дойде с външна сила, а трябва да бъде пожелана от самите служители на държавната администрация.

„Хубаво е да се сформират повече работни групи. Трябва да има много срещи, много разговори и обучения.“

Гостът обяви, че SoCyber ще организират кампания за информираност съвсем скоро и изрази надежда да има желание за участие както от компаниите, така и от администрацията.

„В България киберсигурността е твърде малък сектор и начинът да се предпази обществото е чрез кооперация“.

Според Коцев в ЕС киберсигурноста не е основен приоритет и всяка държава се опитва локално да създаде механизми за защита.

„Новите форми на заплахи са добре познайте стари, но замаскирани. Разликата е в това, че хората са много по дигитализирани и  хакерите разполагат с много канали, по който могат да ни компрометират“.

Коцев коментира и умните градове, като обясни, че те са много сложна мрежа за управление и защита, защото са съвкупност от десетки хиляди сензори в обща мрежа. Според госта когато тези системи не се актуализират регулярно в тях е възможна уязвимост, от която хакерите ще се възползват.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.