Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Реформите по отношение на въгледобива трябва да са с мисъл за регионите

Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт, Бизнес старт, 01.10.2020 г.

11:20 | 1 октомври 2020
Обновен: 11:46 | 1 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Европейските институции не поставят срок и изискване България да затвори въглищните си електроцентрали, има изисквания по отношение на екологията. Трябва да има реформи по отношение на въгледобива и такива, които са свързани с регионите като цяло. Това мнение изрази Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Време е да се мисли не само за въгледобива, но и за регионите като цяло”. 

Нейков посочи, че е от голяма важност е подходът, който ще се следва в рамките на енергийната трансформация, да бъде оформен в национална позиция. 

“Хората не знаят какво да чакат и какво следва”. 

Експертът изтъкна, че националният план бързо трябва да бъде приведен и на регионално ниво и кметовете също да са наясно с предстоящото. 

Нейков коментира консултанския договор на стойност 2.5 млн лв., който Министерството на енергетиката и Световната банка ще сключат. Според него това е стъпка в правилната посока. Гостът припомни, че има и проект, който се финансира директно от Европейската комисия, и за който вече тече търг за избор на консултант за подпомагане на териториалните планове. 

“За разлика от много други пъти, този път имаме средства. Важното е да не изпаднем в положение, в което да не можем да усвоим пари, които ни се предоставят”.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук