Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Как се отрази кризата в Турция върху транспортния бизнес у нас

Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика и Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи в Бизнес старт, 22.07.2016

09:22 | 22 юли 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg
Снимка: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Засега не се очакват преки щети върху транспортните компании от обявеното извънредно положение в Турция. Въпреки това браншът отразява всички възможни негативни очаквания от развитието на събитието. Това каза Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. 

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обаче заяви, че са получили официални сигнали от турските браншови организации, че са възможни затруднения при извършването на превози от и до Турция заради извънредното положение. 

Според него в южната ни съседка има сериозен потенциал за гражданска война. "На този етап, до колкото Ердоган изглежда е безспорен победител и взима последователни и системни мерки за овладяване на ситуацията, освен, че ще пострада демократичният климат, от гледна точка на бизнеса в краткосрочен и средносрочен план най-вероятно ще се стабилизират нещата", посочи Минчев. 

Той коментира и решението на АПИ за връщане на забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили в определени часове в петък и неделя. По думите му детайлите на това решение не са обмислени и ще създадат повече проблеми, отколкото да помогнат. 

Според Йордан Арабаджиев едновременното тръгване на спрените тежкотоварни автомобили след 20 часа ще предизвика значително по-висок риск от ПТП. "Контролните органи нарушават закона за движение по пътищата, спирайки такива автомобили на аварийните ленти", допълни той. 

Целия разговор може да видите тук: