Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българските финтех компании ще могат по-лесно да пробият на пазарите в ЕС

Светослав Димитров, член на УС на Българска финтех асоциация и Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтех асоциация, Бизнес старт, 29.08.2020

11:57 | 29 септември 2020
Обновен: 12:32 | 29 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Новият пакет на ЕК за дигитализация на финансовите услуги заляга върху исканията на Българска финтех асоциация и Европейската асоциация за дигитални финанси. Това, което би трябвало да се промени за бизнеса, е въвеждането на една по-сигурна и предвидима регулация за бизнеса и потребителите, както и улесняване на процеса по навлизане в европейския пазар. Това заявиха Светослав Димитров, член на Управителния съвет на Българска финтех асоциация и Георги Пенев, оперативен директор на Българската финтех асоциация, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

По думите на Георги Пенев "българските финтех компании чрез новата стратегия ще могат да предоставят по-лесно услугите си в други страни членки". 

"Българските малки и средни финтех компании ще могат да намарят финансиране от цяла Европа. Това е нещо, което започна през 2015 година и сега този нов пакет е конкретна стъпка към законодателна инциатива", посочи той. 

Според Светослав Димитров Европейската комисия е осъзнала разцеплението на пазара за финтех услуги и чрез премахването на регулаторните различия и изисквания ще позволи бързото предоставяне на услугите.

"Българските компании обикновено развиват продукт, чийто фокус не пада върху българския пазар, тъй като е малък. Затова те се опитват да навлязат на чуджестранните пазари с техните иновативни и интересни продукти, но това е много трудно поради регулациите. Чрез имплементирането на този регламент това би трябвало да изчезне".

Пенев и Димитров изразиха единодушно мнение, че новата стратегията за финансова дигитализация отразява реалните изисквания и очаквания на сектора - "не само във връзка с разплащанията, а и по отношение на регулацията на криптовалутите". 

"В регламента се залага една много конкретна точка - изграждането на дигитален хъб, където да бъде събрана и конкретизирана цялата информация необходима на инвеститора, като първо ще е изграждането на регионално ниво и после на европейско", коментира Светослав Димитров. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.