Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Красимир Атанасов: Пoлитиката на Фед цели разводняване на дълга

Красимир Атанасов, финансов анализатор, В развитие, 28.08.2020

15:10 | 28 август 2020
Обновен: 15:12 | 28 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Бъдещите поколения нямат да гледат с „добри очи“ на историческата смяна на подхода на Федералния резерв по отношение на инфлацията.
Инфлационното таргетиране е сравнително ново, но всички централни банки, които са го въвели през последните 20 години, не са постигнали някакъв реален резултат. Това заяви, Красимир Атанасов, финансов анализатор в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Промяна в политиката на централната банка в близките години няма, а само мутлиплициране на мерките. Когато развитите държави задлъжнеят изключително много, а населението намалява, това подтиска инфлацията. В момента по отношение на дълга сме в много по-тежка ситуация от 2008 г., допълни Атанасов.

Според него сегашните парична и фискални политики неминуемо ще доведат до по-високи нива на инфлация.

„В момента при Фед се наблюдава една планова икономика. С помощта на какви механизми и инструменти се определи инфлационното таргетиране на 2%? И второ, какви са преимуществата на инфлацията?”

Според Атанасов най-големят страх за пазарите е да не се повтори дефлацията от 1929-та.

„Дефлацията е присъствал в много държави, включително и у нас. Но при нея няма нищо страшно, ако е временен феномен.През последните 70-80 г. не е имало дълъг период на дефлация.“ 


Ниското ниво на инфлацията в САЩ се обуславяше и от това, че техният търговски партньор Китай внасяше по-евтини стоки и до голяма степен и услуги. Така реално САЩ внасяха дефлация, поясни Атанасов. Той добави, че крайната цел на политиката на Фед е дълговете да бъдат „разводнени“ с инфлация.

Според него основният проблем в момента на пазарите е, че не могат да разпределят ефективно ресурсите и с подобни политики неравенството между различните слоеве на обществото се увеличава.
 

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.