Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Хотелиерската индустрия в България - преди и след тежката пандемична обстановка

Жулиета Серафимова, генерален мениджър "Гранд Хотел Милениум София", Бизнес Старт, 18.08.2020

11:22 | 18 август 2020
Обновен: 16:35 | 18 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Налагането на противоепидемични мерки през март т.г. доведе до лавинообразни анулации на резервации и временно затваряне на голяма част от хотелите в София. Предвид ограниченията и драстичния спад на пътуванията, икономическата логика налагаше бързата реакция от страна на хотелиерите. Това заяви Жулиета Серафимова, генерален мениджър на "Гранд Хотел Милениум София" и член на УС на Националния борд по туризъм, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов.

По думите на г-жа Серафимова годината е била и все още е предизвикателна за хотелиерския сектор. 

"Целогодишните хотели са тези,  които поеха ударната вълна, тъй като зимният сезон беше накрая си. Летният сезон предстоеше. Другите колеги имаха възможност да преценят, да помислят как да действат, да изчакат. Ние нямахаме тази възможност да изчакаме".

Към края на юни т.г. 79% от 4- и 5-звездните хотели в София са рестартирали дейността си. Това сочи проучване на международна компания, цитирано от Жулиета Серафимова. Други 13% от анкетираните очакват да отворят в следващите три месеца, а 8% нямат отговор и не знаят дали ще подновят дейността си в рамките на 2020 г.

Близо 60% от мениджърите на 4- и 5-звездни хотели в столицата са обявили над 70% спад на приходите за първото полугодие на 2020 г. спрямо същия период на м.г. А при 50% от тези обекти има около 60% спад на заетостта, допълни Серафимова. В 5-звездния сегмент в София в периода юли и август се наблюдава стремеж за завръщане към средните цени на хотелски стаи (ADR) от миналата година.

"Това е единственият свободен ход хотелите да се задържат на повърхността. В момента добре работещите хотели реализират от 25 до 30% заетост".

Международно проучване е анализирало и очакванията за възстановяне на хотелиерския сектор в София. Седемдесет процента от запитаните мениджъри очакват, че до 2 години ще бъдат възстановени нивата на ADR и RevPAR от 2019 г. А други 14% са заложили, че това ще се случи до три години.

"Колкото месеци продължава тежката пандемична обстановка, толкова години ще ни трябват за възстановяване. Според мен няма да е по-малко от три години.“

Сред факторите за спомагане възстановяването в хотелиерския бизнес в градска среда според Жулиета Серафимова са: политическата стабилност, икономическата предсказуемост и повече полети. 

"Трайните промени, които ще настъпят за хотелиерския сектор в глобален мащаб, ще се изразят най-вече в затваряне на обекти, смяна на предназначението им, изкупуване на активи, както и в съкращения на персонала". 

"Смятам, че в краткосрочен аспект туризмът няма да е толкова демократичен, колкото беше. Няма да е толкова достъпен. Добре развитите дестинации продават своите услуги във висококатегорийния сегмент на същите и дори на по-високи цени", обясни Жулиета Серафимова. 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук