Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пандемията размива границите между работа и почивка, "прегряването" е заплаха за мнозина

Георги К. Първанов, изпълнителен директор на Cteam и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, Бизнес старт, 07.08.2020

10:30 | 7 август 2020
Обновен: 13:48 | 7 август 2020
Автор: Николета Рилска

Работният ден се увеличи още с появата на социалните мрежи. В условията на пандемия се размиват и границите между работа и почивка. Това каза Георги К. Първанов, изпълнителен директор на Cteam и член на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Според госта настоящата ситуация ще изправи много служители пред работно прегряване, като ще отнеме месеци, вероятно години за някои, да преодолеят и страховете около пандемията. Той посъветва хората, които имат нужда от външна помощ, да потърсят такава. 

“Трябва да има ясна граница, за да може човек ефективно да почива”.

По думите на Първанов дистанционната работа може да има позитиви в краткосрочен план, но в дългосрочен тя трябва да се комбинира с работата и от офиса, тъй като в противен случай има заплаха от спад на ефективността на служителите и пречки пред работата в екип. 

Експертът очаква хибридният модел между отдалечена работа и работа от място да е новото нормално. 

Той посочи, че у нас се търсят служители в сектора на търговия на дребно, ИТ сферата, медицина и фармация. “На другата крайност са хотелиерството и ресторантьорството”, заяви гостът.

“Няма намаления на заплатите в ИТ сектора, но вероятно ще има забавяне на ръста през тази година”.

Експертът отбеляза, че и начинът на търсене на работа се променя у нас. По негови думи кандидатстването вече е почти изцяло дистанционно, като търсещите работа вече са много проактивни. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук