Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: САЩ ще се опита да извади Европа от енергийната ѝ зависимост от Русия

Христо Господинов, преподавател по политически науки, Бизнес старт, 17.07.2020

10:05 | 17 юли 2020
Обновен: 14:13 | 17 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Диверсификацията на енергийни ресурси трябва да бъде основна за всяка държава. Намесата на Америка в енергийните пазари е нормална, тъй като тя изпитва остра нужда да продава такива ресурси. Русия има основна роля в доставките на енергийни ресурси в Европа. Но САЩ ще се опита да се противопостави и да извади Европа от зависимостта от Русия в този план, коментира Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаванто "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Притеснителното за Америка е това, което се случва в държавата на фона на ескалиращите протести. Те се натрупват от месеци насам. Има слабости, породени от корупционните практики".

По думите на госта изборите в САЩ ще се ключови за отношенията между САЩ и Русия, както и за отношенията в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

По повод смяната на ръководителя на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп гостът посочи, че това не е първият такъв подобен ход от негава страна.

"Той често сменя приближените си. Но последните проучвания не са в него полза. Големите донори в президентската кампания на Джо Байдън са налице", допълни Господинов.

"Забавената реакция на Тръмп относно здравната криза се отрази на икономиката и работните места в страната – това е и основният мотив доста избиратели да се откъснат от него и да се преориентират".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.