Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

София ще има зарядна станция на водород до края на годината

Проф. дтн Цвети Цветков, главен изпълнителен директор на Българско водородно общество и директор на Института по водородни технологии, Бизнес старт, 13.07.2020

10:36 | 13 юли 2020
Обновен: 13:38 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска

В София вече има проектирана водородна станция, която ще произвежда на място този вид гориво /от ВЕИ/ и ще позволи зареждането на водородни автомобили. Разговаряхме с ръководството на Столична община, предстои мястото на станцията бъде определено и до края на годината да бъде монтирана. Станцията е производство на канадската компания Hydrogenics, вицепрезидентът й вече посети България, имат голямо желание да работят с нас. Това съобщи проф. дтн Цвети Цветков, главен изпълнителен директор на Българско водородно общество и директор на Института по водородни технологии, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Експертът коментира темата броени дни, след като Европейската комисия прие Стратегия на ЕС за използване на водорода.

Цветков отбеляза, че след София водородна станция ще има и в град Мизия. Тя ще се зарежда с гориво, произведено от АЕЦ „Козлодуй“.

„От 10 години в ядрената централа се внедряват нови технологии, позволяващи производството на водород. По последния рамков договор /2016-2021 г./ сменихме цялата система за генериране на водород, който се използва за захранване на охлаждащите системи на централата. АЕЦ „Козлодуй“ е най-големият производител на чист водород в страната и се очаква след време да бъде сред големите износители“.

На 1 юли т.г. Експертният съвет на АЕЦ „Козлодуй“ е приел и разработката „Автономен изравнителен комплекс на водород“ - огромно съоръжение, което предстои да бъде изградено. Там ще има възможност за превръщане на водорода в електричество, в случай че атомната централа няма възможност да покрие необходимото количество електроенергия.

Проф. Цветков изтъкна, че водородните технологии са много важни, основно за спиране на глобалното затопляне.

“Енергетиката от въглеводородна трябва да се смени на водородна”.

Цвети Цветков посочи, че всяка страна членка на Европейския съюз трябва да изготви своя стратегия, за да изпълни тази на блока.

"Приложението на водорода може да се открие във всички сфери на икономиката", допълни той.

Според него най-големият успех ще бъде, ако завъртим турбините на ТЕЦ-овете с водород, а не с въглища и природен газ. Вече има европейски градове като Берлин и Есен /Германия/, където автобусите на градския транспорт вече са на водород. А по отношение на серийното производство на водородни автомобили най-напреднали са в Япония, допълни събеседникът.
 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук