Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Детските дрехи са най-опасните стоки у нас

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Бизнес старт, 09.07.2020

10:22 | 9 юли 2020
Обновен: 12:57 | 9 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

На общоевропейско ниво най-опасните стоки са детските играчки, автомобилите и стоките за отглеждането на децата. За България детските дрехи са най-срещаният продукт с риск, следвани от стоки за отглеждането на децата и електроуреди (спомагателни уреди за консумация на енергия). Това заяви по повод резултатите от последния дoĸлaд нa Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (ЕК), бaзиpaн нa peгиcтрaциитe в системата за бърз обмен на информация за опасни стоки в Европейския съюз (ЕС) Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Системата повишава своята ефективност, като от 2015 г. досега са се увеличи активностите на държави членки за откриване на такива стоки".

България е на 12-о място на нотифицирани опасни стоки и на 3-о място в Европа по реакции за противодействие след Унгария и Дания, стана ясно още от разговора.

"Голяма част от опасните стоки у нас са внос".

"КЗП запознава търговците и браншовите организации с изисквания за стандартите за група стоки, за да се противодейства на разпостранението на опасни стоки", отбеляза гостът.

Димитър Маргаритов коментира и темата за потребителското поведение по време на криза.

"Потреблението намаля значително, хората ограничиха и разходите си".

Сигнали до КЗП е имало заради липсата на маски и дезинфенктанти, както и подадени жалби заради отпаднали почивки.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.